Ambasáda v Moskvě je ochromená, Český dům v ohrožení

Návrat Čechů vyhoštěných z Moskvy

Návrat Čechů vyhoštěných z Moskvy Zdroj: Reuters

Návrat Čechů vyhoštěných z Moskvy
Vyhoštění ruští diplomaté na letišti
Čekání ruských diplomatů na odlet z Česka do Ruska
Vila Friedricha Petschka, kde sídlí ambasáda Ruské federace.
5
Fotogalerie

Vyhoštění dvacítky pracovníků zasáhlo českou ambasádu v Moskvě citelně a další problémy mohou ještě přijít v souvislosti se zákazem zaměstnávat místní personál. Moskva navíc naznačila, že jakékoli snahy o vrácení ruského majetku v Praze mohou vyústit v podobnou odpověď na druhé straně. Zjevně by se to týkalo Českého domu na lukrativní moskevské adrese, unikátního zázemí pro byznysmeny, kteří v zemi působí.

Vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) v úterý uvedl, že ambasáda v Moskvě je ve stavu, kdy může fungovat jenom s velkými obtížemi. Česko proto žádá o podporu od spojenců při zajištění jejího chodu.

„Ambasáda v Moskvě nyní podle všeho připomíná dům duchů. Myslím, že teď opravdu funguje jen v udržovacím módu,“ je přesvědčen někdejší velvyslanec v Rusku Petr Kolář. Obává se, že další problémy nejen na ambasádě, ale také v Českém domě mohou nastat. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová totiž sdělila, že pro českou misi už nebudou moci pracovat ruští občané.

„To je ten rozdíl mezi námi a Rusy. My zaměstnáváme v Moskvě velké množství místních sil, zatímco v Praze na ruské ambasádě žádné české síly nepůsobily,“ poznamenal.

Doufá však, že konzulární úsek velvyslanectví dokáže plnit alespoň základní funkci, tedy pomáhat Čechům v nouzi. Nedivil by se, kdyby kvůli velkým pracovním ztrátám omezil činnost jen na tuto aktivitu a z kapacitních důvodů přestal vyřizovat ruské žádosti o víza do České republiky.

Pokud bude Česko tlačit na navrácení části Stromovky zabrané Ruskem po roce 1968, rýsuje se další hrozba. „Jestliže se Praha se svými obzvlášť horlivými starosty odváží k použití jiných nástrojů, připomínáme, že česká strana má také značné nemovitosti v oblasti Tverské ulice v ruském hlavním městě,“ citoval Interfax vyjádření ruské diplomacie.

Šlo o zjevnou narážku na Český dům, který je nejen kulturním centrem, ale také jedinečným zázemím českého byznysu. Zřejmě žádný postkomunistický stát nemá z doby socialismu v Moskvě tak rozsáhlý areál. „Je to velice významný subjekt pro podporu nejen českých společností,“ tvrdí předseda Komory pro hospodářské styky se zeměmi SNS František Masopust s tím, že jej využívají i slovenské firmy.

„Dům nabízí více než stovku bytů a kanceláři pro firmy. Je to zkrátka obrovské zázemí, které našim firmám šetří peníze,“ zdůraznil. Ředitel domu Michal Florus nechtěl pohrůžku komentovat. V době telefonátu byl i on na nedobrovolné cestě z Moskvy do Prahy.

Jedním z nájemců v Českém domě je agentura CzechTrade, která uvedla, že nadále poskytuje služby českým exportérům. „Téma moskevského Českého domu, které se objevilo v mediálním prostoru, je spekulativní a jako takové jej nebudeme komentovat,“ dodala.

Ministerstvo zahraničí naznačilo, že ruské srovnání nesedí. Mluvčí Zuzana Štíchová zdůraznila, že pozemky ve Stromovce jsou ve vlastnictví České republiky, nikoli Ruské federace. Někdejší Československo je podle ní dalo velvyslanectví v roce 1972 do trvalého bezplatného užívání.

Ovšem budovy, které tam stojí, už ruské jsou. Stejně tak je v českém vlastnictví dům v Tverské v Moskvě, přestože pozemky jsou ruské. Nad tím, že ruská strana srovnává zapůjčený pozemek s budovou v českém vlastnictví, se ostatně na Twitteru pozastavil i pražský primátor Zdeněk Hřib.

Největší český areál v zahraničí
  • Český dům v Moskvě je rozsáhlý komplex zhruba půl kilometru od budovy českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu. Představuje největší areál ve vlastnictví České republiky v zahraničí.
  • Byl dokončen v roce 1986, od začátku bylo jeho úkolem vytvářet zázemí pro české exportéry, po rozdělení Československa přešel do majetku ČR.
  • Disponuje 122 kancelářemi, 131 byty a 87 hotelovými pokoji a nabízí také konferenční místnosti, salonky, business centrum, jsou v něm restaurace, pivnice, bar, tělocvična, venkovní hřiště, posilovna nebo sauna. Kromě obchodu slouží i k propagací české kultury v Rusku. /ČTK/

 

  •