Amnestie zastavila 327 kauz. Zejména majetkových a hospodářských

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Z vleklých kauz, které zastavila amnestie, se více než polovina týkala majetkové trestné činnosti a hospodářských trestných činům. Zastavení trestních stíhání na základě amnestie, kterou na Nový rok vyhlásil prezident Václav Klaus, se zatím dotklo 327 kauz. Uvedl to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Převážná většina zastavených trestních stíhání trvala podle Zemana přes osm let proto, že stíhání byla dlouhodobě přerušena kvůli nepřítomnosti obviněného, přičemž v těchto starších případech nebylo obviněného možno stíhat v jeho nepřítomnosti jako uprchlého. Zhruba třetina zastavených trestních stíhání se týká závažnějších trestných činů, u kterých horní hranice trestní sazby převyšuje pět let.

Amnestie zastavila trestní řízení trvající déle než osm let s trestní sazbou do deseti let. Klaus byl za to široce kritizován opozicí, veřejností i odborníky. Původně se hovořilo jen o maximálně desítkách kauz, které kritéria druhého článku splňují, číslo 327 tyto odhady vysoce překročilo. Ke kritice amnestie se připojila i hradní právnička. Klaus ale žádné pochybnosti nepřipouští a uvedl, že by amnestii vyhlásil znovu úplně stejně.

V přípravném řízení, tedy ve fázi před podáním obžaloby, museli státní zástupci zastavit celkem 201 trestních stíhání, z toho drtivou většinu (192 případů) na okresních státních zastupitelstvích. Zastavená trestní stíhání se dohromady týkala 65 obviněných osob. „Ve 26 případech obviněný využil svého práva a požádal, aby se v trestním stíhání pokračovalo,“ upozornil Zeman.

V řízení před soudy se pak zastavení trestních stíhání týká 126 kauz, z toho 61 u obvodních, 50 u krajských a 17 u vrchních soudů. Tyto případy zahrnovaly celkem 331 obviněných, přičemž i zde 26 obviněných požádalo o pokračování řízení.

Téměř polovina (48 procent) zastavených trestních stíhání se týkala majetkové trestné činnosti, tedy například krádeží nebo zpronevěr. Následují hospodářské trestné činy (13 procent) jako například neoprávněné podnikání a trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných (13 procent), které zahrnují mimo jiné zneužití pravomoci úřední osoby nebo přijetí úplatku. V 11 procentech případů se zastavená trestní stíhání týkala trestných činů proti svobodě, mezi něž řadí trestní zákoník třeba vydírání, loupež nebo omezování osobní svobody.

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Proti zastavení trestního řízení ve všech případech, které spadaly pod Vrchní státní zastupitelství v Praze a v Olomouci, podali žalobci stížnost. Proti zastavení stíhání v kauze H-Systému se Zeman dovolal.

Statistika, kterou si nejvyšší státní zástupce nechal zpracovat k 15. únoru na základě zpráv z jednotlivých státních zastupitelství, není konečná. Podle Zemana lze očekávat, že státní zástupci a soudy zastaví ještě další trestní stíhání, ovšem nanejvýš v desítkách případů. Teprve poté zpracuje Nejvyšší státní zastupitelství o provádění druhého článku amnestie závěrečnou zprávu.

Významné kauzy, které již zastavila amnestie: