Ani památky, ani učitelé. Poslanecká sněmovna zamítla novelu zákona i nový kariérní řád

Řádná schůze Poslanecké sněmovny pokračovala 12. července v Praze. Zleva jsou ministr životního prostředí Richard Brabec, předseda vlády Bohuslav Sobotka, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický.

Řádná schůze Poslanecké sněmovny pokračovala 12. července v Praze. Zleva jsou ministr životního prostředí Richard Brabec, předseda vlády Bohuslav Sobotka, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický. Zdroj: ČTK

Řádná schůze Poslanecké sněmovny pokračovala 12. července v Praze. Na snímku je ministr kultury Daniel Herman.
Řádná schůze Poslanecké sněmovny pokračovala 12. července v Praze. Zleva jsou poslanec ČSSD Václav Klučka a ministr obrany Martin Stropnický po hlasování o vyslání vojáků do aliančních mnohonárodních bojových uskupení v Pobaltí.
Řádná schůze Poslanecké sněmovny pokračovala 12. července v Praze. Na snímku je místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.
Řádná schůze Poslanecké sněmovny pokračovala 12. července v Praze. Na snímku je ministr kultury Daniel Herman.
Řádná schůze Poslanecké sněmovny pokračovala 12. července v Praze. Zleva jsou ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a ministr životního prostředí Richard Brabec.
10
Fotogalerie

S přispěním ČSSD smetla Poslanecká sněmovna památkovou novelu prosazovanou lidovci. ANO odmítlo podpořit kariérní řád pro učitele exministryně Kateřiny Valachové.

Z pohledu vládních stran to měly být pro zemi životně důležité priority, na jejichž schválení ještě do voleb se nedávno shodla koaliční rada. Památkový zákon ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) i kariérní řád pro pedagogy exšéfky rezortu školství za socialisty Kateřiny Valachové však nakonec neprošly. První spolu s opozicí potopila ČSSD, druhý hnutí ANO.

Zamítnutí památkové novely zaskočilo lidovce. „Poslanci ČSSD podrazili vládní návrh hned na začátku. Nechutné!“ komentoval rozhodnutí dvou desítek sociálnědemokratických zákonodárců předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. Podle Hermana „zvítězily lobbismus a politikaření,“ ČSSD označil za atomizovanou stranu.

Ministerstvo kultury sepisovalo obsáhlou předlohu od roku 2012, nahradit měla mnohokrát upravovanou normu z osmdesátých let. Týkala se hlavně náhrad nákladů, které vznikají majitelům historicky cenných nemovitostí omezením jejich vlastnických práv. Zároveň zaváděla sankce až osm milionů korun pro ty, kteří se o podobné objekty nestarají.

Navzdory tomu, že měl Herman na přípravu dostatek času, předložil podle kritiků zmatený návrh. „Nesouhlasila s ním odborná veřejnost, protože by se mohly zastavit opravy památkově chráněných budov,“ shrnul poslanec Simeon Karamazov z ODS.

Stejný osud potkal i několik let připravovanou učitelskou reformu, která narazila na ANO. Poslankyně hnutí Ivana Dobešová označila kariérní řád za novou fasádu na starém domě, který uvnitř žádnou rekonstrukcí neprošel. „Většina klubu je pro nepodporu parlamentní i senátní verze,“ uvedla.

Zřejmě v narážce na petici, kterou podepsalo na 21 tisíc pedagogů, šéf ANO Andrej Babiš řekl, že při návštěvě několika škol a gymnázií nenarazil na nikoho, komu by změny vyhovovaly.

Výhrady měli i lidovci. Podle nich ministerstvo školství nezvládlo komunikaci kolem předpisu tak, aby se za něj mohla postavit celá koalice.

Kariérní řád počítal s tím, že učitelé budou už od září zařazeni do tří stupňů od začínajících, přes samostatné až po vynikající. A podle toho měli být odměňováni. Předloha však narazila v Senátu, který ji změnil.