ANKETA: O kolik vzrostly mzdy v konkrétních firmách? Čtěte odpovědi manažerů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Češi zažívají největší příjmovou bonanzu za posledních patnáct let. Letošní růst tuzemských výplatnic totiž po zohlednění tempa růstu cen znamená nejsilnější nárůst kupní síly v Česku od roku 2003. Vydatně k tomu přispěl příjmový skok během druhého čtvrtletí. Průměrná mzda vzrostla podle statistiků o 8,6 procenta, tedy nejrychleji za dekádu. Zaměstnanci si v průměru přilepšili o dva a půl tisíce korun, což je dokonce historicky nejvyšší částka, o kterou dostali Češi meziročně přidáno. Jak se ale vyvíjela situace v konkrétních firmách? V anketě E15.cz odpovídali manažeři v tuzemsku působících společností.

E15.cz: O kolik letos rostly mzdy ve vaší firmě? Plánujete do konce roku jejich další navýšení?

Ctirad Lolek, personální ředitel O2:

V O2 navyšujeme mzdy individuálně tak, abychom ocenili výkon jednotlivých zaměstnanců a byli konkurenceschopní na pracovním trhu. K výraznému navýšení platů jsme letos přistoupili na zákaznických centrech, kde jsme zvedli objem mzdových prostředků o 5,5 procenta.

Karolína Topolová, generální ředitelka provozovatele sítě autocenter AAA AUTO:

Mzdy navyšujeme průběžně, abychom byli na současném trhu práce konkurenceschopní. Neustále sledujeme vývoj jak v businessu, tak v back office a ke zvyšování přistupujeme individuálně. V letošním roce se již v naší společnosti mzdy v jednotlivých divizích zvýšily v průměru o pět až deset procent. Touto metodikou se budeme řídit i po zbytek roku.

Josef Lejček, personální ředitel ČEZ:

Na základě dodatku ke kolektivní smlouvě v letošním roce stouply tarifní mzdy zaměstnanců ČEZ o šest procent a objem prostředků vynakládaných na smluvní mzdy o 2,2 procenta. Tarifní mzdu dostávají ve společnosti zhruba dvě třetiny zaměstnanců, zbytek jsou mzdy smluvní.

Spočítejte si svou čistou mzdu >>>

Ivo Žižka, ředitel pro personalistiku a vnější vztahy, Třinecké železárny:

V loňském roce 2017 byla průměrná mzda v Třineckých železárnách vyčíslena na 31 tisíc korun, letos by se podle dodatku kolektivní smlouvy při splnění plánovaného hospodářského výsledku měla vyšplhat na 33 500. Zatím je ještě brzy na uvedení přesného čísla, do konce roku zbývají přece jen ještě čtyři měsíce.

František Zeman, ředitel IT společnosti Algotech:

Společnost Algotech přidává svým zaměstnancům pravidelně podle výkonu a přínosu jednotlivých kolegů od 5 do 15 procent ročně, taková je naše dlouhodobá osvědčená strategie.

Marek Premus, personální ředitel e-shopu Alza.cz:

Zaměstnance odměňujeme férově podle jejich osobního výkonu, nikoli plošně, a to se týká i mezd. Máme systém odměňování, kdy má každý zaměstnanec fixní a variabilní částku mzdy. Na rozdíl od některých jiných firem si u nás zaměstnanec může vydělat opravdu tolik, kolik si zaslouží, právě díky tomuto transparentnímu systému.

Radim Jančura, majitel dopravce RegioJet:

Mzdy navyšujeme průběžně a individuálně na základě pracovních výkonů, zkušeností a dalších pracovních parametrů. Konkrétně jsme navýšili mzdy řidičům autobusů nebo strojvedoucím, abychom jim zvýšili mzdy na úroveň, která na trhu představuje z hlediska odměňování špičku. Aktuálně se chystáme například upravovat mzdy také u členů palubního personálu našich vlakových a autobusových spojů. Týká se to jak hlavních pracovních poměrů, tak i brigádnických pozic.

Tomáš Brokeš, personální ředitel výrobce autoskel AGC Automotive Czech:

V posledním období jsme navýšili dělnické mzdy o devět procent, a to ve dvou krocích. V roce 2017 jsme realizovali první navýšení o šest procent a o další tři procenta od ledna 2018. Kromě tohoto navýšení zavádíme variabilní složku na úrovni tisíc korun měsíčně, při splnění definovaných podmínek.

Standardem jsou také 13. a 14. platy vyplácené v květnu a listopadu, které jsou ve většině případů vyšší než sto procent průměrného platu. Počítáme, že zavedením těchto kroků dojde k nárůstu průměrné hrubé měsíční mzdy v roce 2018 oproti roku 2016 o více než 13 procent.

Michaela Valentová, personální ředitelka výrobce obalového skla O-I Česká republika:

Vzhledem k letošním výsledkům firmy O-I jsme zvýšili platy v průměru o 12 procent, přičemž u základních pozic došlo k navýšení minimálně o 8,5 procenta. I v následujících letech počítáme se zvyšováním mezd, jejichž růst se bude odvíjet od vývoje domácí ekonomiky a výsledků firmy O-I.

Karel Hanzelka, tiskový mluvčí společnosti Agrofert:

Koncern Agrofert sestává z více než 200 společností různého zaměření od zemědělství přes potravinářství až po chemický průmysl či lesnictví. V různých sektorech a různých firmách je situace rozdílná. Nelze říci jednu cifru, která by měla vypovídací hodnotu za celý Agrofert. Ve firmách záleží na mnoha faktorech, především na hospodářském výsledku dané společnosti. Obecně lze samozřejmě konstatovat, že zvláště u odborných výrobních profesí mzdy podstatně narostly. Příkladem mohou být třeba řezníci.

Igor Třeslín, výkonný ředitel dodavatele platebních systémů Storyous:

Za poslední rok se naše firma rozrostla zhruba o pětinu nových zaměstnanců. Meziročně se jejich platy zvedly v průměru o 12,5 procenta. Naší strategií je při dobrých výsledcích a výkonech přidávat každé tři měsíce až 10 procent. Nejlepší zaměstnanci mají navíc možnost dostat bonus ve formě akcií firmy.

Ondřej Chrt, ekonomický ředitel BHMW, výrobce Bílinské kyselky:

V roce 2018 jsme zaměstnancům navýšili mzdy o patnáct až dvacet procent. V příštích letech počítáme s dalším nárůstem platů pro zaměstnance. Vše se ale odvíjí od obratu a ziskovosti společnosti.