ANO se sbližuje s komunisty

Andrej Babiš, premiér

Andrej Babiš, premiér Zdroj: čtk

Šéf KSČM Vojtěch Filip
2
Fotogalerie

Sociální bydlení, surovinová politika, růst minimální mzdy, valorizace důchodů či přijetí eura. Ke všem těmto tématům mají ANO a KSČM podobný postoj. Zástupci obou stran se dohodli na vzniku odborných týmů, které budou debatovat o programových otázkách. Pokud dospějí k závěru, komunisté vládu Andreje Babiše aktivně podpoří při hlasování Poslanecké sněmovny o vyslovení důvěry kabinetu. 

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa je však možná jen tolerance exekutivy. „Do vlády nevstupujeme, máme výrazně jiný pohled na zahraniční politiku,“ řekl v narážce na tradiční odpor partaje k NATO. Filip zopakoval, že komunisté respektují presumpci neviny. V trestním stíhání premiéra Babiše tedy nevidí překážku pro možnou spolupráci.

Špičky ANO se začátkem týdne jednomyslně shodly, že i druhou vládu sestaví a případně povede Babiš, a nikoliv jiný politik hnutí. Vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec uvedl, že odborné týmy vytvořilo hnutí i s SPD a ČSSD, takové shody jako s komunisty ale zatím nedosáhlo.

Navíc těmto stranám na rozdíl od komunistů vadí osoba trestně stíhaného Babiše v čele případné další vlády. „Chtěli bychom však mít základní názor, zda programové průniky, případně další body jsme schopni dále prosazovat,“ uvedl Brabec. Co se týče ODS, Babiš si v uplynulých dnech stěžoval, že nedávný kongres občanských demokratů nepřinesl v postoji strany k ANO žádný posun.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala navíc míní, že pokud ANO sestavuje expertní týmy s KSČM, nemůže s jeho formací jednat. Vstřícné jako s komunisty bylo podle Brabce i jednání babišovců s uskupením Tomia Okamury. „Mám pocit, že by ANO mohlo prosazovat naše politické body,“ řekl lídr SPD. To například požaduje hmotnou odpovědnost a odvolatelnost politiků či zákon o referendu včetně plebiscitu o vystoupení z EU. Vadí jim ale přítonost Andreje Babiše ve vládě.

ANO zahájilo druhou sérii rozhovorů o vládním uspořádání před týdnem, kdy jeho jednobarevná sestava u poslanců propadla. Na dnešek je naplánované jednání s občanskými demokraty a s KDU-ČSL. „Nejpozději do konce příštího týdne chceme aktuální kolo uzavřít a rozhodnout o dalším postupu,“ nastínil další vývoj Brabec.

O čem včera jednala sněmovna
• ODS stáhla svůj návrh na pětiletý odklad pro povinné používání elektronických receptů. Norma by podle ODS nebyla schválena včas, neboť elektronické recepty se staly povinnými na začátku roku.
• Poslanci podpořili vládní návrh nového zákona týkající se zpřesnění pravidel pro využívání genetických zdrojů podle unijních předpisů.
• Nájemce bytu se asi nově bude moci přihlásit k trvalému pobytu jen se souhlasem vlastníka nemovitosti, v níž bydlí. Novelu ODS o evidenci obyvatel podpořila sněmovna přes nesouhlas menšinové vlády hnutí ANO.