Aplikace mapuje pohyb lidí při pandemii, až o 80 procent víc jich zůstává poblíž domova

V pondělí 23. 3. 2020 zůstává centrum Prahy i  třeba letiště téměř bez dojíždějících. O kolik méně lidí než ve srovnání s dobou před vyhlášením nouzového stavu do daných míst přijelo, představují odstíny modré barvy. Nejtmavší je změna o více než 60 procent.

V pondělí 23. 3. 2020 zůstává centrum Prahy i třeba letiště téměř bez dojíždějících. O kolik méně lidí než ve srovnání s dobou před vyhlášením nouzového stavu do daných míst přijelo, představují odstíny modré barvy. Nejtmavší je změna o více než 60 procent. Zdroj: Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy

Praha v sobotu 21. března.
Praha v sobotu 21. března.
2
Fotogalerie

Obyvatelé středních Čech a Prahy patří dlouhodobě k těm, kteří nejčastěji dojíždějí za prací mimo své domovy. Kvůli vládním nařízením jejich počet strmě klesl. Dobře to ukazuje nová mapová aplikace pražského Institutu plánování a rozvoje, který využívá jinak neveřejná data od operátora T-Mobile. Předává je například hygienikům a dalším úřadům, které při pandemii mohou údaje potřebovat.

Podle IPR je v Praze pokles nejvýraznější, a to zejména kvůli tomu, že běžně ze své městské části vyjíždí až 85 procent Pražanů. „Ukázalo se, že lidé v Praze a ve Středočeském kraji zůstávají celý den ve stejné obci nebo městské části v průměru o 40 až 60 procent více než v době před nařízením vlády,“‎ komentoval situaci ředitel IPR Ondřej Boháč.

„Ještě výraznější je změna v některých částech Prahy, kde se počet nevyjíždějících zvyšuje až o 80 procent,“ dodal.

V pondělí 23. 3. 2020 zůstává centrum Prahy i třeba letiště téměř bez dojíždějících. O kolik méně lidí než ve srovnání s dobou před vyhlášením nouzového stavu do daných míst přijelo, představují odstíny modré barvy. Nejtmavší je změna o více než 60 procent.V pondělí 23. 3. 2020 zůstává centrum Prahy i třeba letiště téměř bez dojíždějících. O kolik méně lidí než ve srovnání s dobou před vyhlášením nouzového stavu do daných míst přijelo, představují odstíny modré barvy. Nejtmavší je změna o více než 60 procent.|Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy

Konkrétně IPR porovnává dva ukazatele. Jako nevyjíždějící označuje podíl obyvatel, který zůstává přes den v okolí svého domova, údaje pak porovnává s obvyklým stavem. A na druhou stranu sleduje dojíždějící, tedy podíl těch, kteří během dne obvyklé místo pobytu opustí alespoň na 30 minut, a do jaké lokality směřují.

Výrazný propad pohybu lidí je tak vidět v centru Prahy, v lokalitách s velkými zaměstnavateli a školami, kam patří třeba Suchdol, nebo u letiště Václava Havla. Od 19. března se projevilo i přerušení výroby v automobilkách Škoda a kolínské TPCA, kam přestalo dojíždět až 40 procent lidí.

Mapa ukazuje Prahu a středních Čechy v den pozastavení automobilek. Plochy od žlutých (změna o 60 procent) po červené (o 120 procent) znamenají místa, odkud lidé neodjížděli, což platí například pro okolí Mladé Boleslavi, ve srovnání s dobou před vyhlášením nouzového stavu.Mapa ukazuje Prahu a středních Čechy v den pozastavení automobilek. Plochy od žlutých (změna o 60 procent) po červené (o 120 procent) znamenají místa, odkud lidé neodjížděli, což platí například pro okolí Mladé Boleslavi, ve srovnání s dobou před vyhlášením nouzového stavu.|Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy

Data zaznamenávající přesuny lidí od 15. března také potvrzují, že se Pražané po omezení vycházení začali více přesouvat do rekreačních oblastí, jako jsou Dolní Posázaví, Křivoklátsko, Český ráj či Kokořínsko.  Vláda na tento fakt reagovala a nyní už platí až na výjimky zákaz cestování mimo území bydliště.

Žlutě až červeně jsou vyznačeny oblasti, do kterých přicestovalo o 60–120 více lidí ve srovnání s dobou před vyhlášením nouzového stavu. Jde hlavně o Posázaví, Křivoklátsko nebo Český ráj. Data jsou z pátku 20. 3. 2020.Žlutě až červeně jsou vyznačeny oblasti, do kterých přicestovalo o 60–120 více lidí ve srovnání s dobou před vyhlášením nouzového stavu. Jde hlavně o Posázaví, Křivoklátsko nebo Český ráj. Data jsou z pátku 20. 3. 2020.|Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy

IPR pro prohlížení sesbíraných dat spustil dvě webové stránky, na první lze u jednotlivých obcí zkoumat zpětně dopady vládních opatření. Na druhé se dají najít data z posledního sledovaného dne a rozdíl oproti obvyklému stavu před vyhlášením nouzového stavu.