Armáda si věří. Generál Petr Pavel chce být šarží v NATO

Petr Pavel

Petr Pavel Zdroj: ctk

Náčelník generálního štábu to nemá v Česku lehké. Je nejvyšším vojenským představitelem armády a v uniformě už doma výš nemůže. Když skončí ve funkci, zpravidla odchází do „civilu“ a zamíří do diplomacie. Jedinou možností další kariéry je NATO, konkrétně post předsedy vojenského výboru aliance. A právě ten je podle informací deníku E15 cílem českého náčelníka generálního štábu Petra Pavla.

Pokud bývalý příslušník speciálních sil, který sbíral zkušenosti na mezinárodních velitelstvích v USA či v Kataru, uspěje, bude to poprvé od rozšíření původní „šestnáctky“ v roce 1999, kdy tuto nejvyšší vojenskou funkci v NATO obsadí zástupce některého z nových členů. Vyhráno ale Pavel nemá. Zájem mají Polsko, Maďarsko i další státy.

Zdroje deníku E15 blízké Úřadu vlády se shodují, že Rusnokův kabinet už návrh na Pavlovu nominaci dostal. Zda ji schválil nebo přenechal nové vládě spolu s některými dalšími dokumenty, jako je například pronájem stíhaček Gripen, nechce nikdo komentovat. Materiál týkající se Pavla je tajný.

Jisté je pouze to, že teprve až daná země NATO někoho oficiálně navrhne, začínají pro něj národní diplomaté hledat podporu. „Nevím, zda vůbec a případně koho bude Česko nominovat. Nás civilních diplomatů se to příliš netýká. Předsedu vojenského výboru volí zástupci armád zemí NATO. A volba je tajná,“ uvedl český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý.

Šedivý odhaduje, že otázka obsazení funkce předsedy výboru začne být aktuální na podzim, protože jeho současný šéf Knud Bartels má tříletý mandát o několik měsíců prodloužený. Dánský generál řídí výbor od ledna 2012. Podle dostupných informací by Pavel mohl Bartelse vystřídat v polovině roku 2015. Do té doby by zůstal náčelníkem českého generálního štábu, kterým je od července 2012.

První Čech ve vojenském výboru NATO?

Pokud Pavlovi jeho záměr vyjde, bude to poprvé od roku 1989, kdy první voják armády odejde z této pozice ještě před uplynutím obvykle čtyřletého funkčního období. To si navíc někteří Pavlovi předchůdci až o rok protáhli.

Vojenskému výboru Severoatlantické aliance, který vznikl v roce 1963, zatím nejčastěji předsedali němečtí a britští generálové. A dvakrát po sobě tuto nejvyšší vojenskou funkci v NATO získali jejich kolegové z Itálie, Kanady a Norska.

Českého generála v NATO znají
Třiapadesátiletý Petr Pavel zastupoval v roce 2003 českou armádu na velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě. Následně působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení v Kataru. V letech 2010 až 2011 zastupoval Česko při Vrchním velitelství spojeneckých vojsk v Evropě v Belgii. Pavel na sebe upozornil v roce 1993 při balkánské misi UNPROFOR, kdy jeho jednotka zachránila životy 53 francouzským vojákům, kteří se ocitli ve válečné zóně mezi Srby a Chorvaty.