Armádní zakázka: ministr chce šetřit, zbrojaři se zlobí

Aero L-159 Alca v barvách české armády.

Aero L-159 Alca v barvách české armády. Zdroj: wikimedia.org

Ministerstvo obrany ve snaze zprůhlednit předražené armádní zakázky poprvé využilo možnosti zadat výběrové řízení přes Agenturu NATO pro údržbu a zásobování, a hned je z toho hádka úřadu se zbrojaři. Podle šéfa rezortu Alexandra Vondry (ODS) se pomocí alianční agentury na zakázce na 12 různých druhů střeliva celkem za více než 200 milionů korun ušetří až 20 procent nákladů.

„Dodavatelem munice budou ze tří čtvrtin české firmy, konkrétně v šesti případech Sellier & Bellot Vlašim,“ obhajuje zvolený postup ředitel sekce vyzbrojování ministerstva Pavel Bulant. Česko podle něho platí agentuře známé pod zkratkou NAMSA členské příspěvky 60 tisíc euro, a je tedy oproštěno od provize a dalších poplatků, které si agentura účtuje. „Členy NAMSA jsme od našeho vstupu do NATO a dosud jsme jejích služeb nevyužili, což považuji za mrhání penězi daňových poplatníků,“ konstatoval Bulant.

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu je naopak přesvědčena, že úspory budou kvůli výraznému zapojení zahraničních dodavatelů, kteří neodvádějí v Česku daně, v podstatě nulové.

Zbrojaři nesouhlasí. „Položkově sice má domácí obranný průmysl ze zakázky většinu, ale objemově méně než polovinu. Možná tak třetinu,“ řekl šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Podle něho budou nejméně 100 milionů inkasovat španělská pobočka americké General Dynamics a výrobce střeliva z Litvy. „Budou dodávat náboje ráže 5,56 pro nové útočné pušky a střelivo ráže 12,7 milimetru pro těžké kulomety. Vlašimská Sellier & Bellot mohla tuto poptávku zcela bez problémů uspokojit také,“ dodal Hynek.

Ministerstvo už začátkem roku oznámilo, že služeb alianční agentury chce využívat pravidelně. Letos by přes ni mělo nakoupit ještě například techniku pro ženisty. Parlament nedávno schválil vládní novelu, která umožní rezortům obrany a vnitra nakupovat vojenský materiál ze zahraničí bez prostředníků.

Snahu rezortu obrany omezit vliv zprostředkovatelských a obchodních firem, které si často účtují vysoké marže, přivítala i opozice. Podle člena výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny za ČSSD Antonína Sedi NAMSA dbá na to, aby vyhlašované soutěže byly skutečně transparentní. „Samozřejmě, že bych ale považoval za vhodné, aby česká armáda dávala přednost českým výrobním firmám, pokud splňují nároky na kvalitu,“ zdůraznil poslanec.

Výhoda agentury spočívá v tom, že shromáždila rozsáhlou databázi nejrůznějších dodavatelů, zároveň má přehled o požadavcích jednotlivých členských zemí NATO a také jiných zákazníků. Vzhledem k tomu mohou pracovníci NAMSA zjistit, zda neexistuje více poptávek po stejné komoditě a případně je spojit do jedné velké objednávky, čímž odběratelé získají množstevní slevu.