Audit IZIP naznačuje milionové úlitby spřáteleným firmám

Zdravotnictví

Zdravotnictví Zdroj: sensingarchitecture.com

Desítky milionů korun, které Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) posílá na provoz systému elektronických zdravotních knížek IZIP, končí u společností, jež s knížkami nemají nic společného. Ukázaly to výsledky auditu, který si VZP nechala zpracovat a které dnes zveřejnil server Aktuálně.cz. Účetnictví společnosti podle auditorů navíc obsahuje řadu nepřesností. Zástupci IZIP se k výsledkům auditu nevyjádřili.

Audit měl rozptýlit či potvrdit pochybnosti, které se kolem projektu v poslední době objevily. VZP jeho výsledky projedná v pondělí, podle některých členů správní rady by však v projektu elektronických zdravotních knížek neměla pokračovat.

Podle serveru z auditu například vyplývá, že devět milionů korun letos skončilo u majitelů advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol., která pro společnost IZIP zajišťuje právní služby, téměř 3,5 milionu korun získala firma Total Brokers Partners a dva miliony Český národní symfonický orchestr. Za co IZIP těmto společnostem platil, není podle auditu jasné. Další desítky milionů směřovaly do dvou spřátelených firem, které jsou s IZIP personálně propojeny.

Pochybnosti vzbuzuje podle auditorů i mimořádná platba pro společnost MD Access k 31. srpnu 2011 za vedení zdravotních knížek ve výši 64 milionů korun. „K této fakturaci nebyl předložen rozpis poskytnutých služeb,“ uvedli auditoři.

Manažeři IZIP se odměnili stotisícovými platy

Server Aktuálně.cz uvedl, že kromě toho si v posledních měsících manažeři IZIP podle auditu vypláceli mzdy ve výši kolem 100 tisíc korun. „Kdyby systém generoval nějaké úspory, tak budiž. Tři měsíce se ale mluví o konci, a tady se vesele odměňuje,“ řekl Aktuálně.cz člen správní rady VZP a poslanec Jiří Rusnok (VV).

Mluvčí IZIP Marek Kuřina na dotazy, které mu Aktuálně.cz zaslalo prostřednictvím SMS, nereagoval. Europoslanec ODS a donedávna i jeden z majitelů IZIP Miroslav Ouzký však před několika dny serveru řekl, že všechny prostředky z VZP byly použity na financování provozu a rozvoje společnosti.

Člen správní rady VZP Michal Sojka se netajil tím, že z projektu, který stál VZP za deset let přes 1,8 miliardy korun, by pojišťovna měla vycouvat, a to bez ohledu na to, co bude ve zprávě auditora.

Pochybnosti kolem projektu vzbudily zprávy o tajemném investorovi, pro kterého švýcarská společnost eHI eHealth International získala 49 procent akcií společnosti IZIP. VZP k dosavadním pěti procentům dokoupila za nominální hodnotu 46 procent akcií, aby získala majoritu. Na účet advokátní kanceláře složila VZP 1,104 milionu korun.

Utajovaným investorem je údajně nadnárodní společnost Asseco Central Europe. Slíbila prý investovat do českého zdravotnictví miliardy korun. Systém chce rozšířit i do dalších zemí EU.