Audit: Na ministerstvu práce se vyhodila oknem miliarda

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: CTK

Kvůli špatnému hospodaření s informačními technologiemi promarnilo ministerstvo práce podle ministryně Michaely Marksové Tominové miliardu korun. Velká část systémů v resortu nyní prý funguje bez smluv, některé služby jsou naopak zdvojené. Úřad proto podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Čekali jsme, že výsledky auditu budou zajímavé, ale předčily moje osobní očekávání. Je tady obrovský chaos. Velká část systémů funguje v právním vzduchoprázdnu. V některých případech jsou služby nakoupeny dvakrát, nebo třikrát. Kvůli špatnému hospodaření v oblasti ICT se promarnilo kolem jedné miliardy korun,“ uvedla Marksová.

Její úřad podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. Ke změnám v oblasti ICT přistoupilo ministerstvo před pár lety pod vedením Jaromíra Drábka. Ten s částkou a kritikou nesouhlasí. Podle něj resort naopak ušetřil.

Podle poradce ministryně Roberta Baxy miliardu tvoří výdaje za tři roky, které resort platil za paralelní provoz původního a nového systému pro úřady práce, za vícenáklady na přechod mezi systémy i za náklady na pracovníky. „Vymlouvat se na svého předpředpředchůdce považuji skutečně za velmi laciné. Házet se dají čísla jakákoliv bez jakékoliv opory. Fakta jsou jasná. Kdo se podívá do státního závěrečného účtu za rok 2012 a případně 2011, tak je jasné, že sjednocováním informačního systému a opuštěním jednoho monopolního dodavatele se peníze šetřily, nikoliv utrácely navíc,“ řekl Drábek.

Ohrožení bezpečnosti

Podle něj se zaměňují výdaje na systém pro vyplácení dávek s celkovými náklady resortu za informační technologie. Uvedl, že pokud má ministerstvo dnes „chaos ve smlouvách“, mělo by zjistit, kdy vznikl.

Podle Marksové ministerstvo podalo dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. První se týká možného ohrožení chodu resortu a kybernetické bezpečnosti. „Systém je nastaven tak, že ho nemáme plně v rukou, plně pod kontrolou,“ uvedla ministryně. Druhé trestní oznámení pak její úřad podal kvůli podezření na podvod na vládě či na antimonopolním úřadu. Drábek nechtěl tyto kroky komentovat.

Nelze najít smlouvy

Podle náměstkyně ministryně Ivy Merhautové ministerstvo na část systémů už nemá smlouvy. Mnohé dokumenty se také nepovedlo dohledat. Je podezření na „podivné zakázky“. „Není zajištěn provoz a rozvoj zásadních IT služeb, nebyly zahájeny přípravy výběrových řízení,“ uvedla náměstkyně.

Dodala, že tendry se už nestíhají. Aby ministerstvo zajistilo fungování agendy, chystá se požádat vládu o schválení výjimečného postupu pro přechodnou dobu. Některé dodavatele chce oslovit přímo. Baxa dodal, že pak se ale musí připravit běžná výběrová řízení na 90 procent služeb. Resort vyhlásí také tendr na úplně nový celkový systém, který by zahrnoval ekonomiku, personalistiku i podpůrné záležitosti pro vyplácení dávek.

Nestíhají zadávat zakázky

Tendr chystala už exministryně Ludmila Müllerová, která Drábka po jeho odstoupení vystřídala ve funkci. Bývalý ministr Rusnokovy přechodné vlády František Koníček pak ale přípravy zastavil. Audit zjistil také to, že ministerstvo má licence k několika systémům, žádný ale neužívá. Hrozí škoda „v řádech desítek až stovky milionů korun“, upřesnila náměstkyně.

Ministerstvo pod Drábkovým vedením pořídilo například nové systémy pro vyplácení dávek pro úřady práce. Úředníci je měli od ledna 2012. Kvůli překotnému zavádění museli pracovat několik týdnů přesčas, programy kolabovaly, tvořily se fronty a lidé dostávali dávky se zpožděním. Letos v lednu se úřady vrátily ke staronovému OKsystemu, protože antimonopolní úřad zakázal nový systém používat kvůli porušení zákona o zakázkách při výběru dodavatele. Resort práce tehdy totiž nevyhlásil tendr, ale připojil se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu.

Ministerstvo práce zavádí zodpovědné tendry