Auditor: Smlouvy Prahy na opencard musel připravit diletant

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Smlouvy Prahy s firmou Haguess na kartu opencard musel připravovat diletant, postavil magistrát do naprosto nevýhodné pozice. Sněmovní vyšetřovací komisi to řekl Valdemar Linek z firmy Nexia AP, která před pěti lety zpracovala hloubkovou prověrku projektu. Někdejší radní a následně náměstek pražského primátora za ODS Rudolf Blažek členům komise řekl, že projekt na začátku pokládal za rozumný a moderní.

Blažek stál později za zadáním auditu, který na chyby nyní už více než miliardového projektu poukázal. Pražský magistrát měl podle Linka buď projekt ukončit, nebo převzít. Praha neměla provoz ani rozvoj pod kontrolou, uzavřela nevýhodné smlouvy, opencard neměla objednané a zaplacené funkce, uvedl Linek.

Záměr vznikal v době, kdy měl Blažek v radě na starosti bezpečnost a primátorem byl Pavel Bém. Informatika byla podle Blažka pod ředitelem magistrátu, kterým byl tehdy Martin Trnka. „Když jsem dostal materiál do zastupitelstva, přišel mi v pořádku,“ řekl komisi Blažek. Na otázku, kdo byl iniciátorem projektu, odpověděl, že neví. Je to podle něho otázka na Trnku.

Podíl firem na projektu Opencard:

Podíl firem na projektu OpencardPodíl firem na projektu Opencard

V dalším volebním období Blažek dostal informatiku do své pravomoci, zavádění opencard se mu prý nezdálo rychlé a byla celá řada komplikací. „Co nebylo správně nastaveno, byla exkluzivita společnosti (Haguess),“ uvedl bývalý náměstek. Vyjednávání s firmou prý nevedlo k výsledku, proto inicioval zpracování forenzního auditu. Měl sloužit jako podklad pro další jednání.

„Celá řada věcí se změnila, jsem přesvědčen, že náklady na projekt se zásadně snížily,“ zdůraznil Blažek. Z jeho vyjádření vyplynulo, že na podporu systému karty byl vypsán tendr, licence ale nejsou zřejmě vyřešeny do současnosti. Blažek nakonec o informatiku přišel, z rozhodnutí městské rady ji dostal na starosti jiný člen za ODS Milan Richter.

Blažek: opencard má smysl

„Stále jsem přesvědčen, že projekt opencard je projektem, který má svůj smysl a který Pražané, aspoň v té aplikaci dopravní, využívají standardně a pravidelně, a je dobře, že je zaveden,“ řekl po výslechu Blažek. Jiná věc jsou podle něho náklady a to, jak nyní veřejnost na projekt nahlíží.

Pavel Bém, Rudolf Blažek, OpencardPavel Bém, Rudolf Blažek, Opencard | ctkTehdejší primátor Pavel Bém spolus Rudolfem Blažkem (foto ČTK)

Linek soudí, že doba po zpracování auditu byla vhodná pro to, aby Praha projekt převzala a hospodárně ho provozovala. Měla tehdy podle něho silnou vyjednávací pozici. Před komisí se zastal Blažka, který podle něho působil, že má velký zájem zjistit skutečný stav projektu. Naopak magistrátní odbor informatiky podle Linka spolupracoval s auditory liknavě a dopravní podnik spolupráci odmítl.

Po prověrce Linka nekontaktovaly magistrát, policie, státní zastupitelství ani soud, uvedl. Kvůli opencard soud uložil zatím nepravomocně podmíněné tresty pětici magistrátních úředníků za zvýhodnění Haguess. Autoři projektu z řad městských politiků v čele s Bémem vystupovali v roli svědků.

Stíhána je kvůli projektu většina členů pozdější městské rady včetně Bémova nástupce, nyní poslance Bohuslava Svobody (ODS), a současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09). Rada schválila nové smlouvy s Haguess na podporu systému opencard, podle policie měla vypsat soutěž. Blažek to nechtěl komentovat, nemá prý informace. Linek komisi řekl, že Svobodovi ještě jako primátorovi a tehdejším náměstkům Hudečkovi a Josefu Noskovi (ODS) nabídl spolupráci na řešení problémů projektu, ale bez odezvy.

Komise se sejde opět začátkem června. Pozve si Trnku a někdejšího ředitele magistrátní informatiky Václava Krause.