Avizované odchody z protimafiánského útvaru se nekonaly

Michal Mazánek

Michal Mazánek Zdroj: ctk

Zatím odešlo jen šest policistů včetně bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Většina z jeho klíčových spolupracovníků zůstala.

Po pondělním spuštění Národní centrály proti organizovanému zločinu se rozloučila s policií jen pětice příslušníků dnes už bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jeho šéf Robert Šlachta odešel už před měsícem. Další dvě nebo tři žádosti o odchod do civilu jsou podle ministra vnitra Milana Chovance avizované (ČSSD).

Mezi šéfy nově vzniklé centrály, pod níž se zatím formálně sloučily právě i protimafiánský útvar a protokorupční policie, jsou Šlachtovi někdejší klíčoví spolupracovníci - šéfové odborů zrušeného ÚOOZ Marek Foglar, Petr Vopršal a Jiří Dreksler. Pro ně ani jejich kolegy se podle ředitele centrály Michala Mazánka nic nemění a dál fungují v režimu, na jaký byli zvyklí.
„Nenaplnila se slova našich politických oponentů, že budou následovat masivní odchody,“ uvedl v narážce na hnutí ANO, které policejní reorganizaci ostře kritizuje a snaží se tímto tématem oslovit voliče před podzimními volbami.

Chovanec odmítl tvrzení Šlachty, že by policisty v novém útvaru udrželo zvýšení platů v průměru o pět tisíc korun měsíčně. „Nevěřím tomu, že by se policisté dali takzvaně koupit,“ řekl ministr. Zvyšování platů čeká i další policejní složky, například protidrogovou centrálu. „Jednáme o zvýšení platů také u ostatních specialistů,“ doplnil náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. Mimo jiné se to týká útvaru zvláštních činností, který má na starosti odposlechy, nebo kriminalistického ústavu.

Podle Chovance zatím policisté přechod do nového útvaru zvládají velmi dobře. Dodal, že vedení sboru a vnitro vyřídili všechny zbylé připomínky technického rázu, které k reformě měli státní zástupci. V nové centrále, která bude mít kromě boje s mafiemi a korupcí na strarosti i potírání terorismu, extremismu či nelegální migrace, pracuje 870 policistů.

Před spuštěním centrály byly obsazeny pozice náměstku ředitele a většiny sekcí, které se zabývají jednotlivými druhy kriminality. Funkce si v podstatě rovnoměrně rozdělili členové protimafiánského a protikorupčního útvaru. „Spolupráce uvnitř tohoto týmu je velmi dobrá a upozorňují, že minimálně tento tým se nedělí na ty z toho či onoho útvaru. Je to kompaktní celek,“ řekl Laube.