Babiš chce opět zvýšit daňové slevy na děti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka

Daňové zvýhodnění na druhé dítě by mělo od příštího roku stoupnout o 1200 korun za rok a na třetí a další dítě o 3600 korun. Počítá s tím novela zákona o dani z příjmu. Tu ministerstvo financí přidalo k návrhu zákona, kterým se mění a ruší některé zákony v oblasti mezinárodní spolupráce při správě daní. U rodiny s jedním dítětem předloha daňové zvýhodnění nemění.

Měsíčně se tak částka zvyšuje proti současnému stavu u druhého dítěte o 100 korun a u třetího a dalšího o 300 korun. Daňové zvýhodnění stouplo již od letoška, a to u druhého dítěte o 200 korun měsíčně a u třetího a dalšího o 300 korun měsíčně. Zvyšování slev je součástí koaliční dohody.

Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle návrhu rezortu ministra Andreje Babiše (ANO) od příštího roku na 13 404 Kč ročně. U druhého dítěte by od příštího roku měla roční částka stoupnout ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17 004 Kč na 20 604 Kč.

Výměna informací

Samotný návrh novely zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní již ministerstvo k připomínkám předložilo na počátku dubna. Kvůli přiřazení změn v daních návrh k připomínkám poslalo znovu. „S ohledem na rozšíření návrhu zákona o změnu zákona o daních z příjmů byl návrh rozeslán do opětovného vnějšího připomínkového řízení,“ uvedlo ministerstvo.

Novela na základě požadavků EU sjednocuje postupy při automatické výměně daňových informací podle globálních standardů. Ty jsou v souladu s požadavky USA na informace o bankovních účtech (tzv. FATCA). Materiál proto ruší zákon o výměně informací o finančních účtech s USA pro správu daní.

Nový standard

„Navržený zákon reaguje na vývoj v Evropské unii a v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) týkající se automatické výměny informací v oblasti daní. Evropská unie spolu s OECD připravila takzvaný globální standard automatické výměny informací, který je kompatibilní s dohodami FATCA,“ uvádí materiál.

Novela zákona o dani z příjmu dále zavádí směrnici EU o mateřských a dceřiných společnostech. Ta upravuje vyplácení dividend a odstraňuje dvojí ekonomické zdanění zisku.