Babiš hazarduje s ČEZ, varuje Kalousek

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Na poplach bije strana TOP 09 – ministr financí Andrej Babiš (ANO) podle ní ohrožuje bezpečnost státu. Jeho návrh rozdělit veškerý loňský zisk energetického gigantu ČEZ mezi akcionáře navíc ohrožuje stabilitu firmy a může negativně ovlivnit její příznivý rating.

„Stát vlastní tuto společnost primárně ne proto, že to je mlýnek na peníze, ale proto, že jejím vlastnictvím garantuje energetickou bezpečnost státu,“ uvedl místopředseda strany TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Stát by proto podle něj neměl ČEZ ponechat bez vlastních investičních peněz na udržení a rozvoj konkurenceschopnosti.

Firma loni vydělala 35,2 miliardy korun. Stát, který je jejím sedmdesátiprocentním vlastníkem, by si při výplatě stoprocentní dividendy mohl do státní pokladny stáhnout až pětadvacet miliard, tedy o deset miliard korun více než v loňském roce. Zbytek by pochopitelně inkasovali minoritní akcionáři. Dividendový výnos akcií by dosáhl dvanácti procent, ČEZ by se tak zařadil mezi nejvýnosnější tituly na evropských burzách.

Strana TOP 09 je zamýšlenou dividendovou politikou vlády v ČEZ natolik znepokojena, že se jí příští týden má na podnět poslance TOP 09 Františka Laudáta zabývat sněmovní hospodářský výbor. Předsednictvo strany TOP 09 pak požádalo premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby dopady navrhovaných změn důkladně prověřil.

Zisk a dividendy vyplácené CEZZisk a dividendy vyplácené CEZ | CEZ, E15

Babišova změna dividendové politiky by byla markantní, v předchozích letech firma vyplácela padesát až šedesát procent zisku. Ministr financí už dříve uvedl, že taková změna by zdraví energetické společnosti určitě neohrozila, ale předseda vlády se k návrhu stavěl poměrně rezervovaně. Podle něj musí o takovém návrhu jednat koalice. Loni přišel návrh na výši dividendy 22. dubna a valná hromada ČEZ se konala 19. června. Obdobné termíny se dají očekávat i letos. Do té doby by se vládní koalice měla dohodnout.

Energetická společnost koncem března oznámila, že držitelům dluhopisů splatných v letech 2015 a 2016 navrhne předčasný odkup obligací. Jejich hodnota činí 1,1 miliardy eur, zhruba 30,2 miliardy korun. To okamžitě vedlo ke spekulacím, že je to obrana vůči Babišovi. ČEZ to ale popírá, podle mluvčího firmy Ladislava Kříže byl odkup plánován dlouhodobě.

Pavel Páral: Když Kalousek a Babiš dělají totéž...