Babiš: Hlášení u DPH by mělo přinést více peněz než evidence tržeb

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Zavedení kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty (DPH) bude z hlediska očekávání výběrů daní podstatně důležitější než připravovaná elektronická evidence tržeb. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš (ANO). Hlášení by mělo umožnit rychlejší přísun informací Finanční správě, a tím i včasný zásah proti možným daňovým únikům.

„Kontrolní hlášení míří na stranu příjmů a evidence tržeb na stranu nákladů. Efektivita obou nástrojů se nesčítá, ale násobí,“ uvedl ministr. Přesné odhady lepšího výběru v případě Česka neuvedl, Slováci podle něj po zavedení kontrolních hlášení vybrali za rok a půl o 800 milionů eur více (21,6 miliardy korun). V případě evidence tržeb MF očekává zvýšení daňových příjmů o zhruba 12 miliard korun.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Jejich cílem od příštího roku je, aby finanční úřady získaly informace o vybraných transakcích plátců DPH, a tím rychlejší informace o možném daňovém úniků. Díky kontrolnímu hlášení mohou finanční úřady například porovnávat trendy, srovnávat data a nalézat odchylky ve výkazech daného plátce proti obdobným společnostem, a tím lépe zacílit daňové kontroly. Podnikatelé povinnost kritizují kvůli nárůstu administrativy.

Rozdíl 22 procent

Babiš upozornil, že rozdíl mezi reálně vybranou DPH a možným výběrem je v Česku 22 procent, tedy zhruba 86 miliard korun (3,2 miliardy eur). Průměr EU přitom podle ministra činí 15 procent a u vyspělých zemí kolem deseti procent. Rumunsko na druhou stranu má podíl na 41 procentech.

Kontrolní hlášení a další plánovaná opatření se podle Babiše projeví především v letech 2017 a 2018. „A doufám, že nám pomohou směřovat k vyrovnanému rozpočtu,“ dodal.

Schodek 70 miliard

Na letošní rok vláda tento týden schválila rozpočet se schodkem 70 miliard korun. „Máme co zlepšovat na straně příjmů i na straně výdajů, ale myslím si, že vyjednaný rozpočet je dobrý a skutečně jsme odšpuntovali ekonomiku,“ uvedl Babiš. V dalších letech by měl schodek rozpočtu klesat na 60, respektive 50 miliard korun.

V této souvislosti ministr upozornil, že od původního návrhu rozpočtu z května navýšilo MF výdaje jednotlivých kapitol rozpočtu o 40,2 miliardy korun. Celkem 16 miliard z této částky MF získalo úsporami na plánované obsluze státního dluhu. Aktuální výnos desetiletých státních dluhopisů je podle Babiše 0,8 procenta, tedy na úrovni Německa. Výnosy dluhopisů se splatností do tří let dokonce v poslední době MF udalo se záporným výnosem, investoři tak za půjčení peněz státu platí. Pokles úrokových nákladů u státního dluhu by tak měl být letos podle Babiše podobný jako loni, tedy o 2,3 miliardy korun.

Lukáš Kovanda: Vláda má více štěstí než rozumu

Analýza: Rozpočet 2016 aneb Babiš proti ministrům