Babiš: Když neuzavřeme vnější hranice Schengenu, rozpadne se

Demonstrace na slovinsko-rakouské hranici proti uprchlíkům

Demonstrace na slovinsko-rakouské hranici proti uprchlíkům Zdroj: Reuters

Když nebude ihned uzavřena vnější schengenská hranice, rozpadne se schengenský prostor, bude ohrožena Evropská unie a lidé vezmou spravedlnost do vlastních rukou. Místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš to v souvislosti s pátečními teroristickými útoky ve Francii řekl ve videu, které umístil na svůj Twitter. Musí se podle něj dále navyšovat rozpočet policie i armády.

Babiš poznamenal, že už po útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo bylo jasné, že teroristy nevysílá jenom takzvaný Islámský stát, ale že jde i o druhou nebo třetí generaci přistěhovalců ze severní Afriky žijící ve Francii.

„To poznání je o to horší, že jeden z atentátníků žil ve Francii a další dva přišli v rámci migrační krize,“ řekl Babiš s tím, že požádali o azyl v Řecku. „A to je vlastně naplnění té zlé předtuchy, že v rámci migrační vlny Islámský stát posílá do Evropy bojovníky, kteří mají za cíl vyvraždit naše lidi a to je samozřejmě akt války a my jsme ve válce,“ podotkl.

Francouzská prokuratura potvrdila, že u jednoho ze sebevražedných atentátníků, kteří o víkendu zabíjeli v Paříži, se našel syrský pas na jméno Ahmad Muhammad. Řecké a srbské úřady již o víkendu uvedly, že přes jejich území prošel člověk téhož jména počátkem října jako migrant. Pětadvacetiletý Muhammad podle prokuratury pocházel ze syrského Halabu. Není vyloučeno, že pas na toto jméno je falešný. V sobotu řecká policie informovala, že na žádost Francouzů pátrá po dvou mužích hledaných v souvislosti s útoky v Paříži, kteří byli letos v Řecku zaregistrováni jako žadatelé o azyl.

Babiš uvedl, že ve svém projevu vycházel ze zpráv světových médií. „Podle CNN a francouzských médií byli dva atentátníci registrováni jako migranti,“ napsal ministr v textové zprávě. Informaci podle něj potvrdila oficiální místa v Řecku a Srbsku.

Ve válce je podle něj potřeba urychleně konat, čehož Evropská unie a Evropská komise nejsou schopné. Dodal, že pokud se okamžitě neuzavře vnější schengenská hranice, „tak se stane to, že dojde k rozpadu Schengenu, bude ohrožena Evropská unie a že lidi vlastně vezmou spravedlnost do vlastních rukou a může dojít k totální katastrofě“.

Jako řešení vidí kromě uzavření vnější hranice schengenského prostoru postavení pohraniční stráže, poskytnutí peněz Turecku, aby zabránilo migrační vlně, a vyřešení konfliktu v Sýrii v rámci konsenzu všech členů Bezpečnostní rady OSN. Musí se dále významně navyšovat rozpočet policie a armády a policisté se musí vybavit moderními zbraněmi.

Pryč s korektností

Čeští zástupci by také podle něj měli přesvědčit evropské politiky, aby přestali být politicky korektní. „Aby hlavně mysleli na bezpečnost vlastních lidí, vlastních obyvatel, a ne na humanitární pomoc, která je samozřejmě důležitá, ale jak je vidět je zneužívaná,“ dodal.

„Opevnění“ schengenské hranice požaduje také prezident Miloš Zeman, podle kterého „vcházíme do těžkých časů“. I premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mluvil o tom, že útoky jsou možná otevřeným vyhlášením války. Další politici a představitelé varovali před tím, aby byla vina shazována na uprchlíky, kteří před Islámským státem prchají.

Série pátečních útoků ve Francii si vyžádala 129 obětí a stovky zraněných. České bezpečnostní složky kvůli nim zpřísnily bezpečnostní opatření, zdůrazňují ale, že informace o možných útocích nemají. Sobotka se dnes kvůli vyhodnocení přijatých opatření sejde se zástupci ministerstva vnitra, tajných služeb, policie a armády.