Babiš překvapil, na dopravu navrhl šéfa přepravní firmy Prachaře

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický Zdroj: ctk

Hnutí ANO už vybralo adepta na ministra dopravy vznikající koaliční vlády. Je jím šéf přepravní firmy Omega servis Antonín Prachař. Zbylé kandidáty už strana Andreje Babiše představila před Vánoci. Na ministerských nominantech se již také shodlo grémium sociální demokracie, šéf strany Bohuslav Sobotka je ale nejprve představí prezidentovi Miloši Zemanovi.

Antonín Prachař se svou kandidaturou na ministra dopravy souhlasí. „Ano, tuto nabídku jsem dnes oficiálně dostal a přijal jsem ji,“ napsal ČTK Prachař. Jeho nominace je překvapením, původně se hovořilo spíše o poslanci Martinu Kolovratníkovi nebo o šéfovi Řízení letového provozu Janu Klasovi.

Předseda ANO Andrej Babiš prý již dopoledne poslal životopis kandidáta Sobotkovi. „Celé Vánoce jsem řešil ministra dopravy. Vybral jsem dobrého člověka,“ řekl bez bližších podrobností Babiš. Vybíral prý asi z pěti adeptů.

Prachař se po případném nástupu do čela resortu chce zaměřit zejména na výběr nového provozovatele registru vozidel. „Až bude nová vláda jmenována, bude se muset tímto problémem zabývat jako prioritním, protože může mít negativní dopad na celou řadu lidí a vrátit proces registrace aut o rok zpět,“ uvedl.

Možný ministr dopravy také zamýšlí revidovat návrh na rozšíření kamionového mýtného na celou síť silnic prvních tříd. Prioritou by měl být ekonomický efekt. „Mýtné výnosy z komunikací, o které se má síť zpoplatněných silnic rozšířit, musí být vyšší než náklady na provoz systému,“ upřesnil Prachař, který dosud vede a spoluvlastní kamionovou firmu.

Profil Antonína Prachaře a Omega servisu
Jedenapadesátiletý Antonín Prachař absolvoval Vysokou školu dopravní a spojů v Žilině, obor stavební údržba a rekonstrukce tratí. Před víc než 20 lety založil firmu Omega servis, která je od roku 2012 součástí francouzské skupiny GCA. Prachař je ředitelem společnosti, šéfem jejího představenstva a 20procentním spolumajitelem. Svého podílu se podle svých slov zbaví během roku 2014. Dříve působil jako viceprezident sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia a v minulosti byl také poradcem předsedy dopravního výboru Poslanecké sněmovny.
Omega servis se specializuje na mezinárodní i vnitrostátní přepravu chemikálií a dalších kapalin v silničních cisternách. Sídlí v Želatovicích na Přerovsku, má pobočku na Slovensku a detašovaná pracoviště v Itálii, Rakousku a Rumunsku. Vlastní stovku návěsových souprav a 200 cisternových kontejnerů, zaměstnává dvě stovky lidí.

Rozdělení resortů mezi strany vnikající koalice zůstává jinak stejné. Už dříve se na něm shodli předsedové všech tří koaličních stran. ČSSD podle této dohody obsadí v chystané vládě osm křesel, ANO šest a lidovci tři.

Jasno o svých kandidátech má rovněž sociální demokracie, která už vytvořila jmenný seznam osmi lidí. „Nebudeme ho sdělovat do té doby, než ho sdělíme panu prezidentovi,“ uvedl místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Ministerstvo práce, o němž se v poslední době nejvíce spekulovalo, obsadí za ČSSD buď radní z Vysočiny Petr Krčál, nebo bývalý premiér Vladimír Špidla, který má dnes večer se Sobotkou schůzku. Třetí kandidát, o kterém se mluvilo, Roman Sklenák, zůstane podle svých slov šéfem poslaneckého klubu sociální demokracie.

„Záleží na tom, co považuje předseda strany za důležité, abychom spolu projednali. Myslím si, že je předčasné to vztahovat s jakoukoli ministerskou funkcí,“ doplnil Špidla k večernímu jednání.

Koaliční smlouvu, jejíž součástí budou i jména ministrů, šéfové stran podepíšou v pondělí v Poslanecké sněmovně.

Přehled kandidátů na členy vznikající vlády
ČSSD (pravděpodobní kandidáti dle informací ČTK):
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Vladimír Špidla
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011 (jména potvrzena):
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL (jména potvrzena):
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.

Pavel Páral: Koalice hloupých nápadů