Vláda se pomalu rýsuje, ČSSD se jmény otálí, chybí také ministr dopravy

Pravděpodobný premiér Bohuslav Sobotka a pravděpodobný ministr financí Andrej Babiš

Pravděpodobný premiér Bohuslav Sobotka a pravděpodobný ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Vláda nabírá stále jasnější podobu. Pro rozdělení resortů pro jednotlivé strany se rýsují i konkrétní jména členů vlády. Zatím neznámý je post ministra dopravy za ANO, podle místopředsedkyně hnutí Věry Jourové je ve hře několik kandidátů, mezi nimi i Martin Kolovratník.

Se jmény kandidátů na posty ministrů zatím otálí i ČSSD. Jisté je tak pouze to, že sociální demokraté získají osm ministerských křesel, hnutí ANO obsadí šest vládních postů, nominanti KDU-ČSL by pak měli vést tři ministerstva. Koaliční smlouvu chtějí ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepsat 6. ledna.

Bohuslav Sobotka míří do premiérského křesla, ani však on neměl své angažmá od začátku jisté. Po volbách ho totiž „rebelové“ vyzvali, aby kvůli neuspokojivému volebnímu výsledku rezignoval. Sobotka však odmítl ustoupit, útok rebelů ustál. Bohuslav Sobotka je v čele ČSSD od roku 2011, kdy nahradil Jiřího Paroubka po neúspěchu ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010. V letech 2002 až 2006 byl ministrem financí.

Ministrem vnitra by se mohl stát Milan Chovanec, v současnosti hejtman Plzeňského kraje, člen strany od roku 1997. Chovanec, nováček v Poslanecké sněmovně, jako první přiznal svou účast na utajované povolební schůzce představitelů ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem.

Jak by mohla vypadat Sobotkova vláda
Předseda vlády - Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Vicepremiér a ministr bez portfeje pro vědu, výzkum a inovace - Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)
Vicepremiér pro ekonomiku a ministr financí - Andrej Babiš (ANO)
Ministr zahraničních věcí - Lubomír Zaorálek (ČSSD)
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy - Marcel Chládek (ČSSD)
Ministr vnitra - Milan Chovanec (ČSSD)
Ministr práce a sociálních věcí - Roman Sklenák (ČSSD)
Ministr zdravotnictví - Svatopluk Němeček (ČSSD)
Ministr průmyslu a obchodu - Jan Mládek (ČSSD)
Ministr bez portfeje pro legislativní radu vlády, problematiku lidských práv a rovných příležitostí - Jiří Dienstbier (ČSSD)
Ministr obrany - Martin Stropnický (ANO)
Ministryně spravedlnosti - Helena Válková (ANO)
Ministryně pro místní rozvoj - Věra Jourová (ANO)
Ministr životního prostředí - Richard Brabec (ANO)
Ministr dopravy - prozatím neznámý (ANO)
Ministr zemědělství - Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Ministr kultury -Daniel Herman (KDU-ČSL)

Stínoví ministři ČSSD do vlády

Dalším ministrem za ČSSD by mohl být Lubomír Zaorálek. Objevily se však spekulace, že by jeho účast v Sobotkově kabinetu mohl blokovat prezident Miloš Zeman. Zaorálek byl po roce 2010 stínovým ministrem zahraničí za ČSSD.

Dalším stínovým ministrem za ČSSD, který by se měl objevit v čele „svého“ z opozice zastávaného úřadu, je Roman Sklenák, pravděpodobný ministr práce a sociálních věcí. Sklenák je aktuálně předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie.

Stínoví ministři ČSSD by mohli získat také školství a zdravotnictví, konkrétně Marcel Chládek, respektive Svatopluk Němeček. Chládek, od roku 2008 senátor a rovněž zastupitel Středočeského kraje, dává českému školství za vzor finský model. Případný ministr zdravotnictví Němeček sbírá zkušenosti ve Fakultní nemocnici v Ostravě, kterou řídí od roku 2005.

Zemědělství by mohl obsadit potenciálně nejmladší člen vlády

Jasná jsou jména ministrů za KDU-ČSL. Lidovcům by měla připadnout ministerstva zemědělství, kde může usednout potenciálně nejmladší člen vlády, Marian Jurečka. Dvaatřicetiletý kandidát na ministerský post přitom do strany vstoupil již v osmnácti letech a od prosince 2011 je prvním místopředsedou strany, nyní i předsedou lidoveckého poslaneckého klubu. Ministrem kultury by se mohl stát Daniel Herman. Bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů je vystudovaným teologem a bývalým knězem. Členem KDU-ČSL se stal letos v květnu a do letošních voleb vedl lidoveckou kandidátku v Praze. Předseda strany Pavel Bělobrádek by pak měl být vicepremiérem a ministrem bez portfeje, který by měl být zodpovědný za vědu, výzkum a inovace.

ANO ve vládě: Zeman pochybuje o schopnostech Stropnického vést obranu

Ministrem financí i vicepremiérem pro ekonomiku se tedy s největší pravděpodobností stane předseda ANO a šéf Agrofertu Andrej Babiš, resort spravedlnosti by pak měla převzít Helena Válková, odbornice na trestní právo a kriminologii, která od roku 199 vedla katedru trestního práva na Právnické fakultě ZČU v Plzni. Odešla odtud v roce 2011.

Na obranu zřejmě míří bývalý herec a diplomat Martin Stropnický. Někdejší velvyslanec v Portugalsku, Itálii a Vatikánu pracoval začátkem 90. let jako generální ředitel sekce kulturních styků. Prezident Zeman však pochybuje o jeho schopnostech řídit právě obranu. „Věřím, že bude příležitost se třeba po novém roce s panem prezidentem sejít. A považoval bych to za zcela legitimní i z jeho strany vyslechnout si moje názory, případně vědomosti,“ vzkázal Zemanovi Martin Stropnický ve vysílání Radiožurnálu.

Ministryní pro místní rozvoj by se mohla stát Věra Jourová, první místopředsedkyně hnutí ANO. Bývalá členka ČSSD strávila na podzim 2006 neoprávněně měsíc ve vazbě, za což jí soud později přiznal 3,6 milionu korun. Ministrem životního prostředí by mohl být Richard Brabec, kdysi člen ODS a také Unie svobody, nyní šéf dozorčí rady Lovochemie a člen představenstva Svazu chemického průmyslu ČR.