Babiš v koutě. Hraje o šanci zůstat ve vládě

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Existují čtyři varianty vlády, která by měla více než 101 hlasů požadovaných prezidentem. Jejich pravděpodobnost je po pátečním vydání Andreje Babiše ale ještě nižší.

Druhý pokus o sestavení vlády se Andreji Babišovi dál komplikuje. Kromě požadavku prezidenta Miloše Zemana, který chce záruku 101 poslanců, se bude muset vyrovnat se svým trestním stíháním. Sněmovna již totiž podruhé vydala šéfa a nynějšího premiéra za ANO policii.

S obviněným premiérem nechce do exekutivy ČSSD ani ODS, s nimiž by přitom Babiš nejraději spolupracoval. Nyní se mu bude obtížněji jednat také s SPD Tomia Okamury. Uskupení má kromě programových požadavků vážné výhrady i k ministrům dopravy, obrany a spravedlnosti. O respektování presumpce neviny zatím hovoří jen KSČM.

„Ideálem by byla menšinová vláda, kterou by další strany tolerovaly,“ uvedl vicepremiér Richard Brabec (ANO), který by mohl Babiše na postu ministerského předsedy nahradit. Jednu menšinovou vládu se Babiš již pokusil sestavit, ale marně.

Lídr ANO se alespoň nechal slyšet, že kdyby byl zásadní překážkou, nemusí být premiérem. O jeho možném odchodu do pozadí budou dnes špičky hnutí jednat. „Je to osobní postoj pana předsedy. Neumím si představit vládu bez něj a cítím to tak i od svých kolegů,“ řekla včera místopředsedkyně ANO Jaroslava Jermanová.

Koalice – kdo s kým, za co a s kolika hlasy:

115 – ANO, SPD a KSČM. Dosud jediná varianta, kde není zcela vyloučena účast Andreje Babiše jako premiéra

108 – ANO, ČSSD a komunisté. Tuto variantu preferuje prezident Miloš Zeman. KSČM ale žádá revizi církevních restitucí a zákon o obecném referendu

103 – dřívější koalice ANO, ČSSD a lidovci. Ve vládě by ale neměl být Babiš. Socialisté navíc nechtějí, aby ANO řídilo vnitro, spravedlnost a finance

103 – ANO a ODS. Občanští demokraté už loni zveřejnili tucet nepřekročitelných podmínek – nižší daně, antibyrokratickou revoluci a úplné zrušení EET  

Pokud by však Babiš ustoupil, otevřela by se cesta hned ke třem variantám mocenského uspořádání. Většinu poslanců by ANO dalo dohromady s ČSSD a s lidovci nebo jen s ODS. Další možností preferovanou prezidentem a částí s ním spřízněných socialistů je kabinet ANO a ČSSD tolerovaný komunisty. Pokračovat může i sněmovní hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM.

„Jsme připraveni jednat. Ve vládním programu ale musí být napsané, že nebudeme vystupovat z EU a NATO,“ konstatoval v narážce na případnou spolupráci s komunisty úřadující šéf sociální demokracie Milan Chovanec. Připustil, že dosavadní podmínky strany může změnit její únorový sjezd. Předseda ODS Petr Fiala považuje spojenectví s ANO za nerealizovatelné. „Pokud strany dodrží, co říkají, tedy že nechtějí trestně stíhaného premiéra, musí ANO nominovat někoho jiného,“ míní bývalý politolog.

Tento týden čeká Babiše jednání právě s občanskými demokraty a s KSČM. Ve středu pak podá na Hradě se svou jednobarevnou sestavou demisi.