Babiš: Výpověď koaliční smlouvy nemusí znamenat odchod z vlády

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepíše navrhovanou reorganizaci policie, bude to hrubé porušení koaliční smlouvy a hnutí ANO ji zřejmě vypoví, řekl novinářům po dnešním jednání vlády předseda ANO Andrej Babiš. Vypovězení musí schválit předsednictvo a neznamená odchod z vlády, v té chce hnutí zůstat a plnit program, uvedl Babiš.

„Probíhá dohodovací řízení, které neskončilo,“ řekl novinářům Babiš. Kdyby Chovanec reformu v takové situaci policii potvrdil, deklaroval by tím podle předsedy ANO, že koaliční smlouva je cár papíru. V případě výpovědi by podle Babiše mohlo ANO v respektování smlouvy pokračovat. „Ale máme možnost se chovat jako pan Chovanec, že ji nebudeme dodržovat,“ uvedl.

Pelikán: Jsou země, kde nic jako koaliční smlouva není

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) situaci popisovanou Babišem nepovažuje za neobvyklou. „Nebyli bychom jediná země, jsou země, kde nic jako koaliční smlouva není,“ řekl Pelikán. Babiš si myslí, že ANO by v případě výpovědi mělo „uvolněné ruce“.

Babiš zopakoval své argumenty, které proti reformě zahrnující mimo jiné sloučení protikorupčního útvaru a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) má. Podle Pelikána dostali členové bezpečnostní rady ústní informaci, z které vyplývá, že zatímco protikorupční útvar by si měl zachovat svoji vnitřní strukturu, ÚOOZ by měl být rozdělen do tří částí.

Nikdo prý také nevysvětlil, proč do centrály nemá být zahrnuta protidrogová policie. Reforma podle Babiše především není dobře připravená, materiál, který s ní počítá, vůbec neexistuje. Chtěl by ji projednat standardně ve vládě, jako je to s jinými body.

Přijatelné pro ANO není ani odložení platnosti plánových změn ze začátku července na srpen, o kterém se hovořilo po úterním jednání Bezpečnostní rady státu. „Za ten měsíc v červenci nevěřím tomu, že se dá opřipomínkovat nějaký kvalitní materiál a odsouhlasit stanovisko státních zástupců,“ konstatoval Babiš. Podle Pelikána navíc zmiňované připomínky, o kterých na úterní Bezpečnostní radě státu informoval šéf žalobců Pavel Zeman, jsou spíše doporučeními, na co by policie v případě reorganizace neměla zapomenout.

Politologové: Ve sporu o policejní reformu jde hlavně o politiku
V současném sporu vládní koalice o chystanou reorganizaci policejních útvarů jde podle politologů a odborníků, které oslovila ČTK, spíše o politickou než věcnou stránku věci. O vážnosti situace politologové nepochybují, podle některých z nich o tom vypovídá i fakt, že se kvůli ní sešla Bezpečnostní rada státu. O tom, co bylo skutečným popudem k vyhrocení situace, ale nechtěli spekulovat, říkají, že „nevidí do struktur“. Podle některých politologů byl důvodem kauzy boj o vliv, kontrolu strategických informací a dosah na policii a státní zastupitelství.
„Střet byl pragmatický, schylovalo se k němu dlouho, spíš překvapilo, že k němu došlo relativně tak pozdě,“ řekl politolog a odborník na politický marketing Jan Kubáček. Dodal, že se dlouhodobě ví o souboji mezi sociální demokracií a hnutím ANO, a o tom, že předseda ANO Andrej Babiš má blízko k Robertu Šlachtovi. Ten kvůli policejní reformě původně rezignoval na šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, dnes ale uvedl že si svůj odchod ještě rozmyslí.
Vyostření vztahů ve vládní koalici kvůli policejní reformě považuje Kubáček i za předvolební kampaň. Ta ale nemusí skončit podzimními senátními a krajskými volbami, ale může s větší intenzitou pokračovat do sněmovních, případně i prezidentských voleb. „Obnažilo to všechny neurologické body ve vládní koalici,“ řekl Kubáček.
Podle něj spor otevřeně rozdělil vládu na dva tábory pod vedením dvou premiérů, a to Bohuslava Sobotky a Babiše. Ti se dostali do otevřeného souboje, ve kterém jsou limitováni pouze dvěma faktory. „Vědí, že se musí ve vládě tolerovat a musí to udržet do řádného termínu sněmovních voleb, protože veřejnost trestá za bezdůvodné rozbití vlády. Druhým mantinelem je, že rozpad vlády a hlavně předčasné volby nepodporuje prezident Miloš Zeman,“ upozornil.