Pokud ČSSD ustoupí, získá Babiš absolutní moc, varuje Kalousek

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nevěří, že hnutí ANO by opustilo kvůli sporu o reorganizaci policejních útvarů vládu. Soudí také, že pokud by ČSSD ustoupila, koaliční smlouva by byla zbytečná, protože by bylo jasné, že absolutní moc má předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Místopředseda ODS Martin Kupka nechtěl o dalším vývoji koaliční krize spekulovat, ač i on se domnívá, že z Babišovy strany nepůjde o tah na šachovnici, který by řešil jen okamžitou situaci.

„Andrej Babiš vždy dělá to, co je pro něho výhodné, a dokud mu koaliční partneři KDU-ČSL a ČSSD budou podporovat návrhy, kterými drancuje veřejné rozpočty a zvýhodňuje velké proti malým, tak to pro něj bude výhodné a z vlády neodejde,“ řekl Kalousek.

Babiš už prohlásil, že pokud ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) reorganizaci policie podepíše, ANO koaliční smlouvu zřejmě vypoví. Neznamenalo by to ale podle Babiše odchod hnutí z kabinetu.

Špatně vysvětlený plán

Rovněž předseda STAN a místopředseda Sněmovny za TOP 09 Petr Gazdík je přesvědčen o tom, že ČSSD by hnutí ANO neměla ustoupit. „Problém sociální demokracie je v tom, že nedokázala ten plán dostatečně vysvětlit a dostatečně argumentovat,“ řekl. Koaliční krize nemá podle Gazdíka kladné hrdiny. „V situaci takřka jasného brexitu, uprchlické krize, terorismu si řešit svoje vlastní nesmyslné půtky je opravdu hloupé a vládní koalice by se nad tím měla zamyslet,“ dodal.

Pro Kupku je nejpodstatnější zprávou, že obě strany pře policejní reorganizaci zpolitizovaly. „Je zjevné, že ať už jeden, nebo druhý, dramaticky zasahuje do hájemství, které by mělo stát stranou politiky,“ zdůraznil místopředseda ODS. Poukázal taky na to, že ANO stojí na straně státních zástupců. „Nevíme, kdo hraje nějakou hru, zda Andrej Babiš si tím dopředu nezajišťuje přízeň státních zástupců pro živé kauzy,“ uvedl Kupka.

Podmíněná podpora

V případě, že by spor vyústil ve vznik nějaké rekonstruované vlády bez ANO, nebyl by podle Kalouska důvod, aby žádala Sněmovnu o důvěru, kdokoli by ale mohl vyvolat hlasování o nedůvěře. TOP 09 by podle Kalouska takový kabinet nepodporovala.

Podpora by byla možná jen v případě, že by kabinet zrušil opatření, která TOP 09 zahrnula do svého „seznamu nesvobody“. „Ale také bychom nedali jeden jediný aktivní hlas pro pád vlády. Protože by to znamenalo, že dáváme panu prezidentovi (Miloši Zemanovi) do ruky rozhodnutí o tom, kdo bude premiérem, a to skutečně tomuto panu prezidentovi dát do ruky nechceme,“ řekl Kalousek.

„Nyní dát někomu bianco šek ze strany opozice nepokládám za rozumné,“ uvedl Kupka. Situace by podle něho měla mnoho řešení. Varianta s oligarchou Babišem s bezprecedentním střetem zájmů je pro ODS stejně nesprávná a nevýhodná jako varianta levicového socialistického postoje sociální demokracie Bohuslava Sobotky, dodal.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by z pohledu Ústavy ČR neměla vládní koalice obtěžovat občany koaliční smlouvou, protože občany zajímá její programové prohlášení, se kterým předstoupila před Sněmovnu. O situaci v koalici soudí, že jde zatím jen o výhrůžky a zvýšení vydíracího potenciálu vůči ostatním koaličním partnerům. Pokud je reorganizace policie nutná, pak se má uskutečnit a koalice se na ní má dohodnout, nebo nutná není, pak podle svých slov nechápe, proč by se měla odehrát.