Babiš vytěží státní firmy v likvidaci

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

V České republice existuje stále kolem šesti desítek státních podniků, jejichž likvidace se táhne už od devadesátých let. Jen likvidované firmy, které reagovaly na nedávný průzkum ministerstva financí, mají aktiva v součtu za 1,4 miliardy korun. Úřad Andreje Babiše (ANO) proto v současnosti řeší, jak likvidaci urychlit a obohatit tím státní kasu.

„Dvacet let na likvidování čehokoli je poměrně dlouhá doba. Myslím, že když se začne něco dělat, tak valná většina těchto likvidací může být do dvou let uzavřená,“ řekl deníku E15 náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Ve hře je podle Závodského několik variant, jak vlekoucí se likvidace ukončit. První spočívá v převedení stávajících státních firem pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Toto řešení má ale riziko. „Jde o to nepřesunout na stát něco toxického,“ dodal náměstek. Riziku by se podle něj dokázala vyhnout druhá varianta spočívající v přesunu aktiv podniků v likvidaci do jedné velké likvidované firmy, jež by se utvořila na úrovni jednotlivých ministerstev.

Vlastníkem likvidovaných společností je sice stát, funkci zakladatele však vykonávají obce a radnice. „Ministerstvo financí a potažmo stát mají vůči této skupině státních podniků jen velmi omezená oprávnění, nemají relevantní oporu pro získávání přehledu o těchto státních organizacích a postupy likvidátorů prakticky nemohou ovlivnit,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Rezort proto nedávno uskutečnil průzkum aktiv a pasiv likvidovaných firem. Po jeho vyhodnocení na začátku roku 2015 navrhne úřad případné legislativní změny, aby stát tyto podniky a jejich zdroje znovu získal pod kontrolu. V současnosti se musí spokojit jen s tím, že maximálně vydává souhlas s jiným způsobem zpeněžení majetku než v dražbě.

Z OPBH zmizely desítky milionů
Horký brambor zodpovědnosti za zpackanou likvidaci si přehazují komunální a státní úředníci v případu Obvodního podniku bytového hospodářství (OPBH) pro Prahu 2. Jeho likvidace začala již před více než dvěma desetiletími. Jenže bývalý likvidátor Petr Louda podivnými machinacemi s penězi připravil podnik zhruba před deseti lety o 86 milionů korun. OPBH od té doby z této částky nevidělo ani haléř. Holport Loudy s makléřskou firmou Sati, přes kterou peníze zmizely, se nikdy nepodařilo prokázat.
Když se nynější likvidátor Jaroslav Dvořák nedávno pokusil celkovou pohledávku 110 milionů korun prodat v dražbě s vyvolávací cenou 66 milionů, nikdo nepřišel. Na začátku ledna se o to bude snažit znovu. Dražit se tentokrát začne už na 33 milionech.
Představitelé Prahy odpovědnost za kauzu odmítají. Mimo jiné právě s poukazem na skutečnost, že městská část je sice zřizovatelem podniku, ale majitelem zůstává stát.
Naopak slepice snášející zlatá vejce pochází z řad likvidovaných státních podniků v Brně. Tamní Správa nemovitostí města Brna měla na konci loňského roku aktiva za více než 700 milionů korun. Na účtu nerozděleného zisku z minulých let má přitom téměř půl miliardy.
Ministerstvo financí při průzkumu stavu financí likvidovaných státních podniků oslovilo šest desítek firem. Dvanáct z nich vůbec neodpovědělo. Z údajů těch ostatních vyplynulo, že pod sebou mají aktiva přibližně za 1,4 miliardy korun. Naopak jejich závazky na konci minulého roku činily 164 milionů korun.