Babišova EET pod tlakem: strany se předhánějí s návrhy na výjimky

Registrační pokladna

Registrační pokladna Zdroj: ctk

Do spuštění elektronické evidence tržeb zbývá ještě půl roku a návrhů na změkčení nebo odložení startu systému je hned několik. Prosazuje je jak část koalice, tak opoziční uskupení nebo Hospodářská komora.

Zatímco ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) by vyňal ze zákona prodejce na farmářských trzích nebo ty, kteří si jen přivydělávají ke svému zaměstnání, mateřské dovolené nebo k důchodu, Starostové a nezávislí chtějí výjimku pro živnostníky s obratem do 10 milionů korun. Hnutí prosadilo návrh jako zákonodárnou iniciativu Libereckého kraje. Zítra o něm má jednat vláda.

Podle libereckého hejtmana Martina Půty (STAN) by povinnost byla omezena na měsíční plátce daně z přidané hodnoty. Z povinnosti by tak novela vyjmula nejmenší živnostníky, kteří zejména na venkově zajišťují chod hospod nebo restaurací, malých obchodů či služeb. Kraj se obává jejich likvidace a zhoršení dostupnosti služeb.

„Úsilí o minimalizaci daňových úniků ministra Andreje Babiše považujeme za oprávněné a určitě náš návrh neznamená, že bychom nesouhlasili se snížením počtu černých pasažérů v daňovém systému. Jako kraj, kde většina obyvatel žije na venkově, se ale obáváme, že dopad zákona především na malé obchodníky a poskytovatele služeb na malých obcích může být výrazně větší, než se očekává. Může je zlikvidovat,“ řekl Půta s tím, že by se zastavil rozvoj měst a obcí a lidé by z nich začali odcházet.

Babiš pod tlakem ustupuje

Lidovci předkládají novelu rovnou do Poslanecké sněmovny formou zákonodárného návrhu. I vládní partaj se podobně jako liberecký hejtman obává likvidace drobných farmářů. „Buď rovnou s prodejem na trzích skončí, nebo budou muset výrazně zdražit, pak se ale stanou nekonkurenceschopní,“ uvedl Jurečka.

Do EET by se podle návrhu nemuseli připojit ani někteří podnikatelé s vedlejší podnikatelskou činností, pokud jejich příjem nepřesáhne 20 procent průměrné mzdy. Pro rok 2016 je to částka 5401 korun měsíčně. „Vyjmout z EET tak chceme ty, kteří mají z podnikání skutečně jen velmi nízké příjmy. Elektronická evidence tržeb by je totiž nadměrně finančně zatížila,“ dodal ministr.

Ministerstvo financí před časem naznačilo, že s výjimkou pro farmářské trhy nepočítá. Novinka by se jich měla týkat až od roku 2018. Babiš však nedávno připustil možné další výjimky pro podnikatele s malým obratem. „Je to stále živé, zatím na to není jasný názor,“ uvedl.

Hospodářská komora zase tlačí na to, aby EET začala platit ne 1. prosince, ale až po Novém roce, jelikož se obává zmatků v předvánočním období. I tomuto požadavku zřejmě vyjde šéf státní pokladny vstříc.

Plán na spuštění EET
1. srpna 2016 – spuštění telefonní infolinky; bude probíhat test fungování systému

1. září 2016 – vydávání autentizačních údajů podnikatelům (k přihlášení do EET)

1. listopadu 2016 – testovací provoz pro podnikatele

1. prosinec 2016 – ostrý start pro hotely, ubytovny, restaurace, pohostinství, bary

1. březen 2017 – velkoobchodníci a maloobchodníci

1. březen 2018 - všichni ostatní kromě řemeslníků a výrobců

1. červen 2018 – řemeslníci a výrobci