Babišova kavárna i Ovčáčkova televize. Politici si na sítích oblíbili video

Videopořad Babišova kavárna

Videopořad Babišova kavárna Zdroj: Facebookovy profil Andreje Babise

Politici na sociálních sítích čím dál tím víc využívají video. Nejvíce mezi nimi zaujal vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Ten podle svých slov "nesnáší chodit do televize" a proto si raději bez názorových oponentů začal v centrále ANO povídat s moderátorkou Pavlou Charvátovou. Jeho pořad Babišova kavárna, kde odpovídá na dotazy ze sociálních sítí, zaznamenal na Facebooku 177 tisíc zhlédnutí. To už se řádově blíží sledovanosti klasických televizních pořadů.

Spokojený s videem je i prezident Miloš Zeman, respektive jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Ten přes sociální sítě živě přenáší prezidentova setkání s občany při návštěvách krajů. Tato videa se po skončení vysílání uloží a dají se shlédnout i ze záznamu. Počet zhlédnutí se pohybuje mezi deseti a 17 tisíci. Hradní mluvčí plánuje vytvoření nového projektu OVTV (Ovčáčkova televize), navzdory názvu by ale hlavní hvězdou měl být Miloš Zeman. Přímé přenosy začala využívat i KDU-ČSL nebo ODS.

Popularitě videa pomáhají samy sociální sítě. V Česku zdaleka nejrozšířenější Facebook je totiž ve svém algoritmu zvýhodňuje. V případě videí tak oproti příspěvkům s obrázkem nebo pouhým textem existuje mnohem větší pravděpodobnost, že se zobrazí uživatelům.

Nejlépe si pak vedou videa nahraná přímo na Facebook, která sociální síť zvýhodňuje proti videoserveru YouTube (vlastní ho konkurenční Google). „Videa mají velmi dobrý poměr lidí, kteří na video reagují komentářem, palcem nebo sdílením. Kvůli tomu jsou videa nejcennější municí, kterou mohou správci sociálních profilů použít,“ vysvětlil serveru E15 předseda Institutu politického marketingu Karel Komínek.

Podle Komínka se s blížícími se krajskými volbami budou videa na sociálních sítích objevovat stále častěji. „Sociální sítě a internet jsou jediným důvodem, proč strany investují do tvorby volebních spotů,“ myslí si předseda spolku.

Videa umožňují sdílet nejen politická prohlášení, ale ukazovat politiky i v jejich běžném životě a více je tak přibližovat voličům. To je trend, který čeští politici postupně přebírají ze Západu a hlavně ze Spojených států. Tam se živé přenosy začaly využívat už loni během kampaně k prezidentským volbám.

Čeští politici zároveň sociální sítě čím dál častěji používají jako primární vysílací kanál často i velmi důležitých informací. Prezident skrze svého mluvčího například v dubnu oznámil termín krajských a senátních voleb. Minulý týden se pak zase strhla přestřelka mezi Andrejem Babišem a ministrem vnitra Andrejem Babišem. Obojí se objevuje i u amerických politiků.

Ze zámoří čeští politici přebírají i další technické záležitosti – svoje sdělení jejich týmy často vpisují do obrázků, protože se zobrazují častěji než textové příspěvky. Zároveň začali fotky ořezávat na čtvercové formáty, které se lépe zobrazují na mobilních zařízeních.

Spojené státy a hlavně prezidentské volby jsou pro marketingové týmy českých politiků hlavní inspirací. „Díky masivním rozpočtům tam mají možnost vyzkoušet a otestovat leccos,“ napsal serveru E15 výkonný ředitel skupiny Ogilvy Ondřej Obluk. „Nakonec je ale vždy nejdůležitější to, jestli se dotyčný politik se sociálními sítěmi sžije, nebo jestli je chápe jako dočasný komunikační kanál po dobu kampaně.“

Z českých politiků podle něj sociální sítě umí dobře využívat Andrej Babiš, ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr vnitra Milan Chovanec. Specifickou vlastnosti českých politických kampaní podle něj zůstává amatérismus. „Pouze několik stran pochopilo, že záleží nejen na objemu peněz investovaných do médií, ale i na kvalitě obsahu a úrovni jeho zpracování,“ myslí si Obluk.