Babišovo ANO hlasováním ve sněmovně potápí možnou vládu s ČSSD

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Úřad vlády ČR

Místopředseda Poslanecké sněmovny ČR a předseda ČSSD Jan Hamáček a předseda vlády v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Vojtěch Filip před jednáním s Babišem v Průhonicích.
Stovky lidí v Praze na Staroměstském náměstí v Praze protestovaly proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (22. 5. 2018)
Prezident Miloš Zeman jmenuje Andreje Babiše premiérem i podruhé, bez ohledu na výsledek vnitrostranického referenda ČSSD
Předseda ČSSD Jan Hamáček hovoří s novináři 17. května 2018 po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v ostravském hotelu Clarion.
6
Fotogalerie

Mezi socialisty roste počet odpůrců koalice s Andrejem Babišem kvůli tomu, že jeho poslanci stále hlasují s SPD a komunisty. Proti svazku se vyslovila i buňka ČSSD z Bohumína.

Hned dvakrát v tomto týdnu podtrhlo ANO v Poslanecké sněmovně ČSSD, s níž se přitom dohodlo na programovém prohlášení vlády tolerované KSČM a koaliční smlouvě. Jak u mimořádné schůze ke kauze novičok, tak u novely služebního zákona hlasovali poslanci uskupení Andreje Babiše s SPD a komunisty. Jejich neformální svazek funguje už od loňských voleb.

Podle odpůrců spolupráce s ANO v sociální demokracii se znovu ukázalo, že by strana mohla jen jednorázově posloužit Babišovi k získání důvěry pro jeho příští kabinet, který by se pak fakticky opíral o formací Tomia Okamury.

„Další a další týdny potvrzují to, co senátoři ČSSD říkají už dlouho. Jednání ANO ve sněmovně může ovlivnit rozhodování našich členů v referendu,“ řekl E15 šéf socialistických senátorů ČSSD Petr Vícha.

Dodal, že v jeho bohumínské organizaci se vyslovilo proti spojení s ANO 46 straníků, pro jich bylo devět. Právě v Bohumíně si ČSSD v roce 1995 zakázala spolupráci s KSČM a dalšími extrémisty.

Oranžoví senátoři rozeslali necelým 18 tisícům členů strany letáky, kde před ANO varují. Naopak vedení partaje v čele s Janem Hamáčkem a Jiřím Zimolou nabádá členy, aby vládní projekt podpořili. Jinak podle nich nebude možné prosazovat levicový program.

„Věřím, že kolegové z ANO vědí, že běží referendum a zvažují dopady svých kroků,“ řekl Hamáček poté, co sněmovna zamítla schůzi k výrokům prezidenta Miloše Zemana o novičoku.

Že sestava ANO, SPD a komunistů podpořila i novelu služebního zákona vlády v demisi, která má usnadnit personální změny na úřadech, komentoval Hamáček smířlivě. Přestože ČSSD byla proti, podle něj o přehlasování nešlo. Na dotazy, co si o jednání možného koaličního partnera myslí, on ani Zimola včera neodpověděli.