Babišovo vítězné tažení a návrat klidné síly do měst

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci ve volebním centru hnutí ANO v Praze, kde 11. října sledoval výsledky komunálních a senátních voleb.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci ve volebním centru hnutí ANO v Praze, kde 11. října sledoval výsledky komunálních a senátních voleb. Zdroj: CTK

Vítězem víkendových komunálních voleb jsou nezávislí kandidáti a jejich sdružení – obsadili více než 41 tisíc křesel, tedy o tři tisíce více než při volbách v roce 2010. Jejich úspěch se čekal. Ze sněmovních stran získali nejvíc zastupitelů lidovci, kteří jsou etablovaní hlavně na venkově, nyní se „klidná síla“ vrací i do větších měst.

Pohled na výsledky ostatních parlamentních frakcí ovšem také není nezajímavý. Překvapení, vesměs negativního, se dočkali šéfové sociální demokracie a komunistů. V porovnání s výsledky komunálních voleb konaných před čtyřmi lety totéž platí o občanských demokratech. Na odpis, jak předpovídali někteří politologové však ODS není, a tak jejich výsledku říkejme spíše plichta. Výprask dostala TOP 09, jednoznačným debaklem je zisk pouhých čtyřiapadesáti mandátů pro Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Zisky stran v komunálních volbáchZisky stran v komunálních volbách | E15

ČSSD
Zleva Alena Gajdůšková, Bohuslav Sobotka, Roman Sklenák, Milan Štěch, Jan Hamáček, Lubomír Zaorálek a Martin Starec sledovali ve volebním štábu ČSSD průběžné výsledky senátních a komunálních voleb.Zleva Alena Gajdůšková, Bohuslav Sobotka, Roman Sklenák, Milan Štěch, Jan Hamáček, Lubomír Zaorálek a Martin Starec sledovali ve volebním štábu ČSSD průběžné výsledky senátních a komunálních voleb. | ctk
Obhajovala 4584 mandátů, získala 12 535 655 hlasů a obsadí tak 3773 mandátů. Citelný je pro stranu nejen celkový pokles zisku křesel v zastupitelstvech po celé České republice, ale především ztráta vedoucí pozice ve statutárních městech, kde sociální demokracii převálcovalo hnutí ANO. Šéf strany Bohuslav Sobotka také rychle přispěchal s vysvětlením: „V řadě míst se sociální demokracie porazila sama svými spory,“ konstatoval a demonstroval to příkladem Ostravy, kde se místní stranická buňka rozhádala s tamním úspěšným primátorem Petrem Kajnarem. Padat hlavy ale budou málokde, vesměs druhá příčka, na niž se ČSSD usadila, znamená i to, že v některých místech mohou socialisté i tak dosáhnout až na post primátora. Sobotkův výklad výsledků voleb už se ustálil. Jeho interpretace zní – uspěly všechny tři strany vládní koalice, a to je dobrá vizitka mého kabinetu, upevní to koaliční stabilitu. I jemu ale, byť to veřejně nepřizná, musí být jasné, že pozici si posílil především vicepremiér Andrej Babiš. Ve prospěch šéfa ČSSD zase mluví fakt, že reálně vypadá jeho plán na zisk devíti senátorských křesel. Podle průběžných výsledků budou kandidáti strany ve druhém kole favority v pěti obvodech (Pelhřimov, Kladno, Rychnov nad Kněžnou, Vyškov, Karviná). A nejméně v dalších osmi, kde do druhého kola postupují, mají zhruba rovnocenné šance na vítězství jako jejich soupeři. Nadvládu nad Senátem si každopádně udrží vládní koalice.
ANO
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a kandidátka na pražskou primátorku Adriana KrnáčováPředseda hnutí ANO Andrej Babiš a kandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová | ctk
Je vítězem voleb, byť nezávislí kandidáti získali po celé zemi víc mandátů, Babiš však dobyl většinu krajských měst. Hnutí neobhajovalo žádný mandát, frakce získala 14 450 998 hlasů a obsadí 1600 mandátů. Nejcennější je zisk Prahy, hlavní město tak zřejmě bude mít poprvé v čele primátorku – Adrianu Krnáčovou. Úspěch se však časem může proměnit v Pyrrhovo vítězství – pokud neprokáže, že na kandidátce mělo dostatek lidí, kteří dokážou vést radnice. Potíže při tom mělo již při sestavování seznamů a často si pomáhalo nominací rodinných příslušníků hlavních, celostátních protagonistů ANO. Obtíže ho čekají i při skládání vládnoucích koalic, právě zastupitelství ve velkých městech budou hodně pestrobarevná. Řízení z centra, které razí Babiš, vydrží jen po určitou dobu.
KDU-ČSL
Předseda strany Pavel Bělobrádek ve volebním středisku KDU-ČSL v PrazePředseda strany Pavel Bělobrádek ve volebním středisku KDU-ČSL v Praze | ctk
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek hodnotí volby jako návrat klidné síly, a může si to dovolit. Lidovci se dostali do zastupitelstev velkých měst – vracejí se na pražský magistrát, do Českých Budějovic nebo třeba do Ostravy. A vracejí se i do okresních měst, například expředseda KDU-ČSL Jiří Čunek získal ve Vsetíně třicet procent hlasů a zřejmě se stane starostou. Navíc řada lidoveckých kandidátů postoupila také do druhého kola senátních voleb. Lidovci zkrátka za sebou mají šňůru úspěchů. Od voleb do Poslanecké sněmovny přes evropské volby až k nynějším komunálním. Strana teď obhajovala 3738 mandátů, získala 4 865 956 hlasů, a obsadí 3792 zastupitelských mandátů.
ODS
Občanští demokraté obhajovali 5112 mandátů, strana získala 8 930 650 hlasů a obsadí 2214 mandátů. Je to jasný sešup, na politické mapě ale ODS zůstává a její lídr Petr Fiala důvod k jisté dávce optimismu má. Existují místa, případně obce či městské části, kde strana dosáhla i na dvouciferný výsledek. A hlavně zůstává anebo chceteli stala se po komunálních volbách nejsilnější pravicovou stranou.
TOP 09
Jednoznačný ústup z výsluní, který začal už parlamentními volbami. Strana obhajovala 1509 mandátů, zisk 8 324 195 hlasů ji přinesl pouhých 725 mandátů. Nejtrpčí prohrou pak je ztráta hlavního města. V Praze sice získala o pouhý jeden mandát méně než vítězné ANO, jejich koalice, jak alespoň prohlašují hlavní lídři, je ale nemožná. TOP 09 zřejmě bude nucena stáhnout se do opozice. A udělat si pořádek v pražské organizaci a také si definitivně vyjasnit svoje (ne) spojenectví se STAN.
KSČM
Obhajovala 3189 mandátů, získala 7 730 503 hlasů a komunisté tak obsadí 2510 mandátů. Strana v komunálních volbách jednoznačně oslabila, senátní volby jsou pro KSČM propadák, do druhého kola nepostupuje ani jeden kandidát.
Úsvit
Zisk pouhých čtyřiapadesáti mandátů mluví za všechno. Uskupení Tomia Okamury, to je jasný propadák.