Babišův návrh rozpočtu kvůli výši deficitu kritizuje ODS

Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.

Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně. Zdroj: ČTK

Ivan Pilný, poslanec hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny
Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.
3
Fotogalerie

ODS kritizuje návrh státního rozpočtu, jehož základní parametry ve čtvrtek oznámil ministr financí Andrej Babiš (ANO). 

Navrhovaný deficit 50 miliard korun je podle opoziční strany v době hospodářského růstu nepřijatelný. Představitelé ODS také uvedli, že návrh rozpočtu ukazuje, že loňský přebytek více než 60 miliard korun byl jen výsledkem mimořádných událostí.

"Když se podíváte na predikci hospodářského růstu v příštím roce, znovu se blíží třem procentům, a to si myslím, že je doba, kdy by veřejné rozpočty měly být dávno vyrovnané," řekl poslanec ODS Jan Skopeček. "Ukazuje to, že loňský přebytek nebyl dán nějakou systémovou a dobrou prací ministra financí, ale že ten přebytek byl realizován díky mimořádným faktorům, jako bylo dočerpávání peněz z Evropské unie nebo i malá investiční aktivita vlády," dodal.

Vyzval proto poslance Ivana Pilného (ANO), který by měl po Babišovi převzít ministerstvo financí, aby Babišův návrh odmítl. "Musí návrh Andreje Babiše rozcupovat a připravit návrh rozpočtu nový a v mnohem realističtější podobě," řekl. Poukázal přitom na dřívější Pilného vyjádření, že chce být lakomým ministrem financí.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že nová vláda, která vzejde z podzimních voleb, musí přistoupit k sestavování rozpočtu odpovědněji, jinak podle něj Česko promarní dobu hospodářského růstu.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Zpravidla o rozpočtu začíná jednat během června, do konce května by totiž ministerstvo mělo zpracovat návrh příjmů a výdajů jednotlivých kapitol.

Během léta pak ministři jednají s ministrem financí o rozpočtech svých rezortů a do konce srpna musí ministerstvo návrh poslat vládě. V dubnu vláda schválila výdajové rámce, podle kterých by výdaje státního rozpočtu a státních fondů měly být příští rok maximálně 1,394 bilionu korun. V roce 2019 by to mělo být maximálně 1,426 bilionu korun a o rok později 1,455 bilionu korun.

Rozpočet na letošní rok, jak ho schválila Sněmovna v prosinci, počítá se schodkem 60 miliard korun. Babiš tehdy ale vyjádřil přesvědčení, že výsledek bude lepší. Celkové příjmy schváleného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun. Loňský rozpočet počítal s deficitem 70 miliard korun, nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun.