Během posledního rozloučení s Havlem zazní Dvořákovo Rekviem

Václav Havel

Václav Havel Zdroj: CTK

Páteční poslední rozloučení s první českým prezidentem Václavem Havlem začne přesně v poledne v Chrámu sv. Víta. Dorazí řada zahraničních hostů. Liturgii doprovodí Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor, které pod vedením Jiřího Bělohlávka provedou Rekviem Antonína Dvořáka, uvedlo pražské arcibiskupství.

Chrám svatého Víta zaplní zvaní hosté. Mimo jiné dorazí ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová a její manžel Bill, někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová či britský premiér David Cameron a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Veřejnost bude moci smuteční obřad sledovat na velkoplošných obrazovkách. Ty budou stát na druhém nádvoří Pražského hradu a na Hradčanském náměstí. Přímý přenos obřadu bude vysílat také ČT24 a Český rozhlas.

V 9:30 přenesou příslušníci armády ostatky prezidenta do katedrály. Poslední rozloučení zahájí liturgický průvod, který za zvuku zvonů svatovítského chrámu vyjde v 11:30 z Arcibiskupského paláce. Samotný obřad zahájí v pravé poledne minutou ticha pražský arcibiskup Dominik Duka. Vláda vyzvala občany, aby se k tomuto pietnímu aktu přidali.

V úvodu obřadu pak zazní česká státní hymna. „Ze starozákonní knihy Job bude číst Josef Abrhám. Kázání přednese pražský arcibiskup. Obětní dary ponesou sestry boromejky, které pečovaly o zesnulého prezidenta v závěru jeho života. Poté bude obvyklý průběh zádušní mše svaté,“ uvedlo na svých stránkách pražské arcibiskupství.

Václav Havel, smuteční ceremoniálVáclav Havel, smuteční ceremoniál | CTK

Obřad posledního rozloučení povede pomocný pražský biskup a Havlův přítel Václav Malý. Na závěr obřadu promluví prezident Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a Madeleine Albrightová. Rakev s ostatky bývalého prezidenta poté opustí katedrálu Zlatou branou, kde bude pokropena svěcenou vodou.

Arcibiskupství počítá také s účastí zahraničních církevních představitelů. Dorazit by měl nitranský biskup a předseda slovenské biskupské konference Viliam Judak. Svatý stolec bude reprezentovat apoštolský nuncius v České republice Giuseppe Leanza.

Havel zemřel v neděli na svém venkovském sídle v Hrádečku na Trutnovsku. Dnešek je prvním dnem třídenního státního smutku.