Bém trvá na svém: Opencard nebyla předražená, žádná škoda nevznikla

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: Eduard Erben, E15

Pražská karta opencard, která město přišla už na zhruba 1,25 miliardy korun, nebyla předražená. Při hlavním líčení s někdejšími úředníky obviněnými z uzavření nevýhodných smluv to dnes řekl bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS), který v kauze vystupuje jako svědek. Podle něho také městu nevznikla žádná škoda.

„Nesdílím kritiku, že projekt stál příliš mnoho,“ prohlásil Bém. O projekt se prý začal zajímat až v roce 2009, tedy ve chvíli, kdy se začalo veřejně hovořit o jeho údajném předražení. „Nejsem si vědom, že by došlo ke škodě,“ odpověděl bývalý primátor na dotaz státní zástupkyně Dagmar Máchové, jak si vysvětluje, že pětice jeho bývalých podřízených ocitla před soudem.

„My v tuto chvíli nevíme, jestli ta karta byla levná nebo drahá, to musí rozhodnout soud,“ uvedl Bém. „Samozřejmě jsem byl politicky odpovědnou hlavou města, ale já jsem projekt opencard nikdy neřídil,“ zdůraznil exprimátor. Podle něho obecně nese odpovědnost za předkládané materiály jejich zpracovatel, popřípadě ten, kdo materiály předložil radě města. Politickou odpovědnost za rozhodnutí pak prý leží na radě města.

Bývalý primátor kartu nepoužívá

Bém také připustil, že byl při posuzování projektu spíše laikem, tudíž věřil odborníkům, kteří jeho realizaci doporučovali. „Zdá se, že tady není nikdo, kdo by se hlásil k věcné odpovědnosti za projekt,“ prohlásil předseda trestního senátu Alexander Sotolář s tím, že za laiky se označili téměř všichni členové hodnotící komise, tak i příslušní odpovědní radní.

Bém řekl, že kartu opencard, která měla mít podle plánů více než 30 funkcí, ale nyní slouží především jako tramvajenka či průkazka do knihovny, používá velmi zřídka. „Teď ji používám velmi málo nebo teď vlastně vůbec, protože mi nenabízí služby, které bych potřeboval,“ sdělil Bém, který se po odchodu z politiky vrátil ke své původní lékařské profesi. S návratem do politiky prý v současné situaci nepočítá.

Všichni vinu odmítají

Soud s pěti bývalými úředníky začal v druhé polovině září. Státní zástupkyně viní bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka a další čtyři muže z toho, že v letech 2006 a 2007 uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy, čímž městu způsobili škodu v řádu desítek milionů korun. Obžaloba je viní z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Všichni vinu odmítají. Praha po pětici žádá přes 70 milionů korun.

Další obvinění v kauze opencard policie vznesla koncem letošního března. Deset pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce Tomáše Hudečka (TOP 09) detektivové stíhají z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že Praha s firmou Haguess uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý metropoli způsobili škodu zhruba 25 milionů.

Bémova karta

Vedení pražského magistrátu v souvislosti s kauzou Opencard spustilo internetové stránky Bémovakarta.cz. Zveřejňuje na nich vývoj projektu, smlouvy a nově i dokumenty, které se týkají obvinění pražských radních.

Celkové náklady na opencardNáklady na opencardNáklady na opencard | MHMP

„Většina zakázek k projektu vznikla v rámci systému, který byl na radnici dříve. Nic se neschvalovalo na radě, všechny podpisy se děly v rámci úřednického aparátu, byť všichni vědí, že v době rady, které předsedal pan primátor Bém, se vláda jednoznačně koncentrovala do rukou tohoto pána a jeho blízkých spolupracovníků, politických podnikatelů, jak se dokonce sami označovali,“ sdělil pražský primátor Tomáš Hudeček. Název webu má podle něj ukazovat, kdo je pravým původcem problematických smluv a finančních ztrát.

Opencard slouží jako tramvajenka či průkazka do knihovny. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení.