Bendl navrhuje revoluci v potravinovém právu

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministerstvo zemědělství (MZe) chystá největší změnu potravinového práva za posledních 15 let. Návrhy šéfa agrárního resortu Petra Bendla mimo jiné rozšiřují kontrolní pravomoci jeho úřadu i na oblast veřejného stravování. Zároveň mají vzrůst postihy za klamání při prodeji potravin. Ministerstvo zdravotnictví, které by přišlo o část kompetencí, s nápady Bendla ostře nesouhlasí.

„Nám se jedná pouze o dozor nad kvalitou potravin a nad celým řetězcem procesu, kterým potravina prochází,“ poznamenal Bendl. Současně připomněl nedávnou kauzu s otravami metylalkoholem, kdy byla státní správa kritizována za roztříštěnost inspekcí. Pod MZe by nově přešla i kontrola potravin v gastronomii, která nyní spadá do kompetence hygieniků v rámci ministerstva zdravotnictví (MZ).

„Nápad ministerstva zemědělství nepovažujeme za úplně šťastný. Hygienická služba v rámci provozoven stravování přirozeně neprověřuje jenom potraviny jako takové, ale kontroluje i manipulaci s nimi, celkové prostředí a kontext, v němž se pohybují,“ uvedl pro E15.cz mluvčí MZ Vlastimil Sršeň.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger prohlásil, že si dovede představit jeden útvar, který by na všechno dohlížel. Kontrolu však podle něj musí vždy provádět jiní experti: zemědělci, veterináři a zdravotníci s hygienickým vzděláním. „Mají odlišnou kvalifikaci a zkušenosti, nelze to míchat dohromady,“ dodal.

České uzeninyČeské uzeniny | profimedia.cz

Bendlův návrh také částečně reaguje na změny v evropské legislativě, vychází i ze zkušeností státní správy, potravinářů a spotřebitelů. „Cílem úprav je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a informovanosti konečného spotřebitele,“ uvedl Petr Bendl.

Dozorové úřady ministerstva zemědělství v současnosti dohlížejí na výrobu potravin a obchod s nimi. Kontrola potravin v restauracích a občerstveních má v pravomoci hygienická služba zdravotnického resortu. Podle návrhu MZe by se dohled nad celým potravinovým řetězcem nově sjednotil pod ministerstvo zemědělství s výjimkou školních jídelen, nemocnic či lázeňských domů.

Pokuty přitvrdí

Aktuální návrhy ministra Bendla mění i výše trestů. Dosavadní sankce při výrobě a prodeji potravin do jednoho milionu korun za prohřešky administrativní povahy má vzrůst na tři miliony. Maximální pokuta za nedodržení požadavků na jakost či podmínky uchování se zvýší z nynějších tří na deset milionů korun. Pro nejtěžší prohřešky zůstává hranice na současných 50 milionech.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od začátku letošního roku intenzivně prověřuje prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené zboží.

Obchodníci také často nedodržují podmínky skladování a některé potraviny podle SZPI obsahují náhražky, které ale nejsou uvedeny na jejich obalu. Navzdory tvrzení kontrolorů o pravém opaku obchodníci tvrdí, že situace v prodeji potravin se zlepšuje. Zároveň také upozorňují, že nedostatky často způsobují dodavatelé potravin.

Novely zákona o potravinách a zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci posílá nyní MZe do připomínkového řízení.