Benešová dala Tykačovi šanci uniknout stíhání kvůli CS fondům

Marie Benešová

Marie Benešová Zdroj: CTK

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová učinila krok, který může ukončit stíhání Pavla Tykače v případu vytunelování více než 1,2 miliardy korun z CS fondů.

Ministryně 30. prosince podala stížnost k Nejvyššímu soudu pro porušení zákona, píše deník Právo. Navrhuje zrušit rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který umožnil obnovení Tykačova stíhání.

Benešová však svým návrhem netvrdí, že by se Tykač nedopustil popsané trestné činnosti, ale pouze upozorňuje na fakt, že v případu Vrchní soud v Praze nepracoval s veškerými a dostupnými důkazy. „Vrchní soud v Praze a následně ani Ústavní soud při svém rozhodování neposoudily znalecké posudky zpochybňující věrohodnost jednoho ze svědků, který svědčil proti obviněnému ohledně vyvedení finančních prostředků z CS Fondů,“ uvedl ministerstvo spravedlnosti v tiskové zprávě.

Pokud by Nejvyšší soud Benešové vyhověl, byl by případ definitivně promlčen. „V daném případě, s ohledem na běh promlčecích lhůt, by zrušení usnesení vrchního soudu znamenalo, že by celá ta kauza, celé trestní stíhání muselo být zastaveno,“ řekl deníku dozorový státní zástupce kauzy CS fondů Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. „Vešlo by v platnost původní usnesení o zastavení stíhání z roku 2008 a už by nebyla možnost řízení obnovit v neprospěch pana obviněného,“ dodal.

Benešová tvrdí, že měla zákonnou povinnost stížnost podat. Dodala, že stížnost nejspíš neuspěje. „Moc si od toho neslibuji, je to jenom v důsledku právní čistoty, aby bylo zákonu učiněno zadost,“ řekla. Svůj krok odůvodňuje tím, že vrchní soud při rozhodování nepřihlédl ke znaleckým posudkům, které si objednal Tykač, a které znevěrohodňují jednoho ze svědků proti němu.

Nynější majitel důlní společnosti Czech Coal byl kvůli CS fondům stíhán mezi léty 2006 a 2008. Kvůli tomu, že několik svědků v souvisejícím soudním procesu označilo Tykače za strůjce celého tunelu, požádal státní zástupce o obnovení řízení. To umožnil Městský a následně i Vrchní soud v Praze, Ústavní soud pak v létě odmítl Tykačovu stížnost.