Benešová odmítá výzvy ke kárnému řízení, Blažek požaduje zásah

Marie Benešová

Marie Benešová Zdroj: Tomas Novak

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová odmítá výzvy, aby vzhledem k aktuálnímu vývoji kauzy údajného podplacení trojice exposlanců ODS okamžitě iniciovala kárné řízení s olomouckým vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem. Jde prý o politický nátlak. Naopak její předchůdce ve funkci Pavel Blažek (ODS) zásah vlády požaduje. Za chyby v případu podle něj musí někdo nést odpovědnost.

Nejvyšší soud (NS) v úterý rozhodl o tom, že tři bývalí poslanci obvinění z korupce jsou vzhledem k poslanecké imunitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř byli následně propuštěni z vazby.

Expremiér Petr Nečas (ODS), o jehož vydání k trestnímu stíhání v této kauze žádali žalobci Sněmovnu, následně prohlásil, že ministryně spravedlnosti musí okamžitě podat návrh na kárné řízení se státními zástupci Ivem Ištvanem a Rostislavem Bajgerem.

„Není možné, aby vláda, jakákoliv, dělala mrtvého brouka, že to je věc, která je jaksi nezávislým způsobem vyšetřována a do které se zasahovat nemá. Vláda naopak zasáhnout musí,“ nechal se dnes slyšet Blažek, podle něhož z rozhodnutí NS vyplývá, že došlo k překročení kompetencí výkonné moci, která se nad rámec ústavy a zákonů vměšovala do moci zákonodárné.

Ivo IštvanIvo Ištvan | ctkIvo Ištvan

„No v žádném případě, vždyť to je politický nátlak, jinak tomu nerozumím,“ odmítla takové požadavky ministryně spravedlnosti. „Žijeme v právním státě, a pokud chceme, abychom byli v právním státě, tak je absurdní, abych někoho šikanovala pro právní názor. Tedy to odmítám a nikdy to dělat nebudu.“

Žádná zbrklá rozhodnutí

Benešová prý nechce činit žádná zbrklá rozhodnutí a chce se seznámit s názorem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Prezidentovi Miloši Zemanovi zřejmě také doporučí, aby se obrátil na Ústavní soud (ÚS) kvůli výkladu části ústavy týkající se poslanecké imunity. Podle odborníků by pravděpodobně ÚS takové žádosti nevyhověl.

„Já jsem zažila hodně kontroverzních rozhodnutí, to ještě neznamená, že to rozhodnutí je úplně správné. I soudci Nejvyššího soudu jsou jenom lidi,“ řekla ve Sněmovně. Výklad imunity je podle Benešové příliš extenzivní. „Je to návod k použití, co páchat všechno v rámci poslanecké imunity, takhle se mi to bohužel jeví a je to špatný vzkaz pro občany,“ dodala.

„Rozhodovali konkrétní případ podle konkrétních indicií. To vůbec neznamená, že tento názor v případě jiných věcí, které se odehrají v budoucnosti v rámci Poslanecké sněmovny, nebude ten soud hodnotit jinak,“ uvedl Blažek, který prý rozhodnutí soudů respektuje a nikdy nehodnotí.

Státní zástupci podle něj mohli vzhledem k předchozímu výroku Nejvyššího soudu úterní rozhodnutí předvídat. „Chápu, že měli pocit, že mají něco vyšetřovat, ale tu procesní stránku věci, tuhle velmi významnou, si měli asi prostudovat lépe. Tam je to nejzásadnější pochybení,“ uvedl bývalý ministr spravedlnosti, podle kterého by za chybu měl někdo nést odpovědnost. Nechtěl hodnotit, zda k pochybení došlo úmyslně, či nikoliv.

Pavel BlažekPavel Blažek | Hynek Glos, EuroPavel Blažek

Osobně Blažek nepovažuje za pravděpodobné, že by se věc mohla dostat k Ústavnímu soudu. Myslí si také, že případ s ostatními obviněnými, na které se nevztahuje poslanecká imunita, nyní nebude možné dotáhnout do konce.

Nečas v úterý také požadoval, aby kauza byla olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství okamžitě odebrána. Nejvyšší státní zastupitelství dnes uvedlo, že šéf žalobců Zeman se k případu nebude vyjadřovat do té doby, dokud nerozhodne o stížnostech obviněných proti zahájení trestního stíhání.