Berka a spol. jsou dál stíhaní, rozhodl vrchní soud

Soudce Berka

Soudce Berka Zdroj: ctk

Vrchní soud v Olomouci prolomil novoroční amnestii v případu takzvané konkurzní mafie. Trestní řízení v některých kauzách ústeckého soudce Jiřího Berky a dalších obžalovaných bude pokračovat.

Soud dal zčásti za pravdu stížnosti, které vůči amnestii podala žalobkyně vrchního státního zastupitelství Daniela Smetanová. „Bylo mi vyhověno v bodě, který se týká pokračování v trestném činu, takže řízení zčásti pokračuje,“ uvedla Smetanová pro server E15.cz.

„Usnesení mi dosud nebylo doručeno, nejsem tedy schopen věcně reagovat. Pokud je to ale skutečně tak, šlo by o nejhůře obhajitelné rozhodnutí z hlediska právního posouzení věci,“ řekl serveru E15.cz Berkův advokát Rudolf Axmann. Jeho klient zatím rozhodnutí soudu nekomentoval.

Také Nejvyšší státní zastupitelství se ke zprávě o pokračujícím trestním stíhání Berky nechtělo vyjádřit. „Rozhodnutí nenabylo právní moci,“ zdůraznila mluvčí NSZ Helena Markusová. Podobně reagovalo ministerstvo spravedlnosti. Šéf resortu Pavel Blažek nicméně už v lednu avizoval, že chce „učinit veškeré právní kroky k tomu, aby pan Berka nemohl vykonávat funkci soudce“.

Vrchní soud posuzoval lednové rozhodnutí táborské pobočky krajského soudu v Českých Budějovicích, který amnestie Berkovi a spol. v lednu potvrdil. Odvolací soud v Olomouci uznal, že v případě konkurzů některých firem bylo zrušení trestního řízení oprávněné. U Berky se to týká případu Union banky a společností Krušnohorské strojírny, Retema, ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko a Zbrojovka Brno. Stíhání v případech konkurzů firem Báňské stavby Most, Zemědělské družstvo Kravaře v Čechách, Mostecké obchodní sdružení – export, import a Grafostroj bude naopak pokračovat.

Návrat na lavici obžalovaných

„Po vyhodnocení všech rozhodných a podstatných skutečností dospěl následně stížnostní soud k závěru, že čl. II amnestie dopadá toliko na část trestné činnosti obžalovaného JUDr. J. Berky, nikoli tedy na celou,“ stojí v usnesení vrchního soudu, které se týká Berky. Soud rozhodl na neveřejném zasedání 4. dubna, oficiálně však nechce verdikt komentovat s odkazem na to, že jej dosud neobdrželi všichni zúčastnění. Proti usnesení je možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Na lavici obžalovaných by se měli vrátit také bývalí konkurzní správci Daniel Thonata a Lubor Kindl, které táborský soud původně také amnestoval v plném rozsahu. Olomoucký soud naopak zastavil trestní řízení u bývalého prorektora Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislava Větrovce, který podle obžaloby sehrál při manipulování konkurzů klíčovou roli. Větrovec je však dál obžalován pro podplácení a také v jiné konkurzní kauze, kterou projednává Okresní soud v Litoměřicích.

Berka, Thonat a Větrovec původně dostali devítileté tresty. Celkem sedm z devíti odsouzených se odvolalo a vrchní soud jejich případ loni vrátil do Tábora. Krajský soud měl rozsudek lépe zdůvodnit. Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby gang způsobil škodu 264 milionů korun.

Hlavní události kauzy Berka:

datum událost
15. dubna 2003 Policie zadržela a obvinila soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiřího Berku, který 31. března poslal na základě údajně padělaných listin do konkurzu Union banku.
16. února 2004 Padlo obvinění kvůli podezřelým konkurzům na firmy ZKL Klášterec nad Ohří a Stavební podnik Ralsko. Kromě Berky byli v souvislosti s tímto případem obviněni bývalý konkurzní správce Daniel Thonat, zástupce konkurzního správce Petr Tuhý, soudní znalec Martin Jurenka a zaměstnanec zpeněžování podstaty Lubor Kindl.
17. května 2004 Berkovi, Thonatovi, Tuhému a Kindlovi bylo rozšířeno obvinění za konkurz na společnosti Zbrojovka Brno a Retema. Nově byli obviněni tehdejší prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec a konkurzní správkyně Marta Čiháková.
15. prosince 2005 Krajský soud v Ústí nad Labem obdržel obžalobu na Berku a dalších pět lidí. Nejvyšší soud později případ přidělil Krajskému soudu v Českých Budějovicích.
20. ledna 2006 V souvislosti s kauzou pochybných konkurzů byl z braní úplatků obviněn bývalý úředník Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Vladimír Šiša. Úplatky mu podle vyšetřovatelů měl dávat Větrovec a jeho kolega z vysoké školy Jan Harangozzo. Šiša jim za to údajně slíbil zajistit informace o vyšetřování korupce a finanční kriminality. Podle verdiktu soudu z dubna 2010 ale Šiša nepracoval v tajné sekci NBÚ, a tudíž Větrovcovi nedopomohl k žádným tajným informacím.
8. února 2006 Kvůli podezření z napojení na skupinu kolem soudce Berky rezignoval ředitel NBÚ Jan Mareš.
24. dubna 2008 Soudní líčení pokračovalo přednesením nové obžaloby kvůli podezřelému konkurzu na v pořadí desátou firmu, Grafostroj Cvikov. Nově byl obžalován soudní znalec Pavel Hlavatý.
21. dubna 2009 Žalobkyně před soudem navrhla tresty pro 12 obžalovaných, nejpřísnější trest - 12 let vězení - pro Berku.
6. dubna 2010 Berka byl táborským krajským soudem nepravomocně odsouzen na devět let. Stejný trest dostali i Daniel Thonat a Vladislav Větrovec. Za účast na zločinném spolčení byli dále odsouzeni konkurzní správce Petr Tuhý na osm let, soudní znalec Martin Jurenka na sedm let a osm měsíců, podnikatelé Miroslava a Karel Melicharovi na osm let a Lubor Kindl na 6,5 roku. Marta Čiháková byla uznána vinnou z porušení povinnosti při správě cizího majetku, soud jí ale neuložil trest. Pavel Hlavatý, Vladimír Šiša a Jan Harangozzo byli zproštěni obžaloby. Z devíti nepravomocně odsouzených se jich sedm proti verdiktu odvolalo.
Srpen 2011 Nejvyšší soud rozhodl, že odvoláním se má zabývat Vrchní soud v Olomouci, a nikoli v Praze. Opatření bylo zdůvodněno obavami z vazeb mezi některými obžalovanými a pražskými soudci. Thonat a Větrovec se proti rozhodnutí odvolali, Ústavní soud ale jejich námitky neuznal.
Květen 2012 Olomoucký vrchní soud v neveřejném zasedání zrušil rozsudek z dubna 2010 a případ vrátil táborskému krajskému soudu, jemuž nařídil lépe odůvodnit rozsudek.
11. ledna 2013 Soud na základě novoroční prezidentské amnestie zastavil Berkovo stíhání v kauze podvodných konkurzů. Větrovec byl amnestován částečně. Rozhodnutí není pravomocné, státní zastupitelství si proti němu může podat stížnost.
19. dubna 2013 Vrchní soud v Olomouci částečně vyhověl stížnosti státního zastupitelství vůči prezidentské amnestii. Trestní řízení v kauze zmanipulovaných konkurzů, které měla řídit skupina kolem soudce Jiří Berky, pokračuje.

Významné kauzy, které již zastavila amnestie: