BIS: Ruské špiony v Česku zajímají vědecké projekty, aktivizují se i Číňané

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Sotio

Ruská strana podle BIS usiluje o konkurenční výhodu a o to, aby Česko a Evropská unie financovaly její aktivity v oblasti vědy a techniky. Ruské špiony proto začala zajímat účast Česka v mezinárodních vědeckotechnických projektech a přístup k penězům z grantů. Používají k tomu české prostředníky, uvádí Bezpečnostní informační služba ve výroční zprávě za loňský rok. V Česku je podle ní aktivní i čínská kontrarozvědka.

Kromě vědy špioni z východu dlouhodobě sledují energetiku. „Rusko nepovažuje boj o českou jadernou energetiku za ztracený,“ píše BIS.

Zájem ruské moci prý trvá „v méně nápadných formách“. Tradičně se zajímají o jaderné elektrárny Temelín a Dukovany a dodávky jaderného paliva.

Kontrola místních Rusů

Rusko pokračovalo podle BIS ve snaze o kontrolu nad ruskojazyčnou krajanskou komunitou v Česku a prosazení prokremelsky orientovaných organizací a lidí coby zástupců komunity pro vyjednávání s českými úřady.

BIS kromě monitorování činnosti špionů usilovala podle zprávy také o snížení „počtů ruských zpravodajců, jimž by byla dána možnost vstupu do schengenského prostoru přes Českou republiku“. Kontrarozvědka k tomu více neuvedla. Také její mluvčí Jan Šubert řekl, že podobné snahy nemůže BIS blíže komentovat.

Česká tajná služba upozornila také na aktivitu čínské kontrarozvědky. Špioni z Číny loni v Česku rozvíjeli svůj vliv a pronikání do státních struktur. Za pomoci politiků a úředníků sbírali zejména zprávy z politiky, napsala BIS.

Snaha získat vliv

BIS věnovala Číně v loňské zprávě o činnosti za rok 2013 více prostoru, letos popisuje působení čínských špionů jednou větou. „V případě čínské moci a jejích zpravodajských služeb se nesl rok 2014 ve znamení důrazu na vlivovou infiltraci do českých politických a státních struktur a sběru politického zpravodajství, a to vše za aktivní pomoci některých českých občanů, včetně politiků a státních úředníků,“ píší zpravodajci.

Loni kontrarozvědka popisovala, že do Česka přijíždějí z Číny a Ruska kromě zpravodajců krytých diplomacií i samostatní špioni, například akademici, turisté a podnikatelé. Snaží se prý o mediální a společenský vliv k podpoře ekonomických zájmů. Čína se věnuje hlavně využití ekonomických argumentů k podpoře svých politických zájmů, uvedla loni BIS.

Důležitým partnerem pro „vlivové operace“ jsou pro zpravodajce z Východu vybraní Češi, kteří jim prý pomáhají vědomě nebo nevědomě.

BIS dříve také upozornila na rizika ohledně kybernetické bezpečnosti, zejména rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém trhu. „Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách,“ napsali zpravodajci.