Blatný: Bez nouzového stavu otevřou obchody, služby a možná i fitka. Epidemie se do dvou týdnů zhorší

Sněmovna o nouzovém stavu: Jan Blatný (11.2.2021)

Sněmovna o nouzovém stavu: Jan Blatný (11.2.2021) Zdroj: ČTK/Michal Kamaryt

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval opozici ve Sněmovně, aby dala vládě dva týdny času na přípravu požadovaných opatření a zákonů, které se týkají epidemiologické situace nebo ekonomiky.
Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval opozici ve Sněmovně, aby dala vládě dva týdny času na přípravu požadovaných opatření a zákonů, které se týkají epidemiologické situace nebo ekonomiky.
3
Fotogalerie

S uvolněním opatření bez nouzového stavu se epidemická situace zhorší do dvou týdnů v celém Česku a dopadne na nemocnice, řekl poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Bez stavu nouze se podle něho otevřou obchody a služby, muzea a galerie a možná i bazény a posilovny. Nebude omezeno shromažďování lidí, uvedl ministr.

Sněmovna projednává v pořadí už šestou žádost o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru. Menšinový kabinet ANO a ČSSD pro ni tentokrát podporu v dolní komoře nemá.

„Jakékoli uvolnění je jako otevřít stavidla velké vodě,“ varoval Blatný. Lze podle něho jít na břeh řeky a proti velké vodě demonstrovat. „Ale velká voda nás smete,“ prohlásil.

Bez restrikcí kvůli naplnění nemocnic podle Blatného nebude kam převážet pacienty a nebude možné plánované širší otevření škol. Blatný také varoval, že okolní země zavřou hranice s Českem. Situace nakonec podle něho vyústí přes stavy nebezpečí vyhlášenými krajskými hejtmany ve vyhlášení nového nouzového stavu.

Pokud Sněmovna souhlas s prodloužením stavu nouze dá, vláda bude podle Blatného dál pracovat na tom, aby se v březnu vrátila do škol část žáků. Obecně zmínil „kultivaci“ restrikcí a náhrad podnikatelům. „Uděláme vše pro to, aby se nákaza nešířila do celé země,“ řekl. Blatný také uvedl, že do dvou týdnů by mohl být předložen návrh pandemického zákona ke zvládání koronavirové krize.

Zopakoval, že epidemii vyřeší očkování. Koncem března by podle Blatného měli být naočkováni lidé starší 80 let a v létě většina obyvatel. Nynější stav přirovnal k cílové rovince, na níž by bylo škoda upadnout.