Bodový systém pro řidiče projde obměnou, auto bude možné řídit od 17 let

Bodový systém pro řidiče projde obměnou, auto bude možné řídit od 17 let

Bodový systém pro řidiče projde obměnou, auto bude možné řídit od 17 let Zdroj: Svět motorů

Bodový systém pro řidiče projde obměnou, auto bude možné řídit od 17 let
2
Fotogalerie

Bodový systém pro řidiče projde obměnou. A to již od příštího roku. Vláda schválila novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která zjednoduší bodový systém. Novinka zavede pouze tři skupiny trestných bodů, či zvýší výši pokut za závažné přestupky. V rámci novinek bude také možné řídit vozidlo od 17 let a to pod dohledem, či řidičský průkaz na zkoušku. Novelu musí ještě schválit Poslanecká sněmovna. 

V rámci nového bodového systému bude možné přidělit dva, čtyři nebo šest bodů. Za nasbíraných 12 trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz, stejně jako dosud. Nejvyšší počet bodů dostane řidič například u řízení pod vlivem alkoholu, namísto nynějších sedmi bodů. A zaplatí také vyšší pokutu, místo současných 20 tisíc korun ve správním řízení to nově bude 25 tisíc. Při odmítnutí zkoušky na alkohol hrozí pokuta až 75 tisíc korun.

Nejvyšší šestibodový příděl a pokuta 25 tisíc korun pro řidiče bude také hrozit v případě překročení rychlosti o 50 kilometrů v hodině, o 40 kilometrů v hodině v obci, při vjezdu na železniční přejezd přes zákaz nebo za jízdu na červenou. U posledního prohřešku se navíc finanční postih zvýší pětinásobně - také na 25 tisíc korun. 

„Začíná platit princip dvakrát a dost u těch nejzávažnějších přestupků a třikrát a dost u těch středně závažných,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

Vyšší pokuty na místě

Závažné přestupky na místě budou rovněž pro řidiče bolestnější. U závažných přestupků se zdvojnásobí až na 5 500 korun, pro konečnou výši pokuty budou platit úzká pásma v rozmezí od 500 do tisíce korun, aby policisté mohli zohlednit okolnosti přestupku.

U méně závažných přestupků (například jízda spolujezdce bez zapnutého pásu) je stanoveno pásmo 1 500 až dva tisíce korun. U středně závažných provinění, jakým je například nedání přednosti v jízdě, se výše pokuty bude pohybovat v rozmezí od 2 500 tisíc do 3 tisíc korun. U nejzávažnějších, například projetí červené, budou policisté vybírat finanční postih ve výší 4 500 až 5 500 korun. 

U prohřešků jako jsou porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů nebo špatné parkování se snižuje horní hranice pokuty na místě z dvou tisíc korun maximálně na 1 500 korun, respektive domluvu, a body se nezapisují.

Bodový systém 2024 >>>

Řízení automobilu od 17 let pod dohledem

Novinkou bude také možnost řídit osobní automobil pod dohledem mentora již od 17 let. Vláda si od tohoto slibuje větší bezpečnost na silnicích, neboť hlavním smyslem má být získávání řidičských zkušeností pod dohledem zkušenějšího řidiče přímo v provozu. Za porušení povinností bude mentorovi nahlášenému na dopravním úřadě hrozit pokuta až 25 tisíc korun. Od 18 let bude moci řidič jezdit sám.

U řidičského průkazu na zkoušku jde o preventivní opatření pro začínající řidiče. Pokud dva roky od získání řidičského oprávnění spáchá šestibodový přestupek nebo mu bude odebrán řidičský průkaz za závažný přečin, bude muset absolvovat dopravně-psychologickou přednášku a tzv. evaluační jízdu. Půjde o čtyřhodinovou výuku příčin dopravních nehod a jejich prevence a také čtyřhodinovou teorii a jízdu v autoškole.

VIDEO: Dopravní portál. Co bude obsahovat a co všechno půjde sledovat a vyřizovat elektronicky?

Video placeholde
• Videohub