Boháči proti rakovině: Babiš chystá miliardu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15

Nedávná třísetmilionová investice do pražského Centra pohybové medicíny zřejmě nebyla posledním zdravotnickým projektem majitele Agrofertu Andreje Babiše. Miliardář zvažuje, že by nechal postavit zdravotnické zařízení na prevenci rakoviny. Náklady by dosáhly zhruba miliardy korun.

„Rakovina je neskutečné svinstvo a je jí všude stále víc. Nyní diskutujeme s velkými kapacitami o jednom projektu, který bychom chtěli udělat. Ale spíše to vypadá, že bychom jej udělali v zahraničí, protože u nás se nechceme doprošovat pojišťoven,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro E15. Pokud by padlo rozhodnutí o výstavbě centra v zahraničí, připadá podle něj v úvahu například Německo.

Rozhovor s Andrejem Babišem si přečtěte .

Babiš by se v případě uskutečnění projektu stal dalším z českých boháčů, který by dal peníze na boj s rakovinou. Petr Kellner nedávno investoval do firmy Sotio, která vyvíjí a testuje lék na rakovinu prostaty.

Pokud se Babiš pro výstavbu zařízení rozhodne, nebude mít podobu výzkumného centra, ale zdravotnického zařízení. „Je to o prevenci. Když už máte rakovinu, tak je pozdě. Jsem laik, ale údajně i ty nejlepší přístroje v Česku vás detektují často ve chvíli, kdy už je občas pozdě,“ podotkl Babiš.

Statistiky Národního onkologického registru ukazují, že případů onemocnění rakovinou v dlouhodobém pohledu přibývá. Důvodem je stárnutí obyvatelstva. Úmrtnost ale mírně klesá. Podle údajů za rok 2009 bylo do registru nahlášeno skoro 79 tisíc případů rakoviny, z toho 41 tisíc u mužů a 38 tisíc u žen. U můžu to byl nárůst o čtyři procenta a u žen pokles o procento.

je druhou nejčastější příčinou úmrtí po nemocích srdce a cév. Předloni na ni v Česku zemřelo 27 680 lidí. Nárůst nádorových onemocnění ve světě až o tři čtvrtiny předpokládá i studie Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny v Lyonu a Americké společnosti pro rakovinu.