Bohumil Pečinka: Česká pravice - Babiš proti Babišovi

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Občanští demokraté slaví 25 let od vzniku strany. Někdejšímu tahounovi české pravice dnes hraje do karet tak trochu všechno i nic. Polovina jejich voličů z roku 2006 dezertovala k soft pravicové TOP 09, která ale nyní prochází existenční krizí. Druhá polovina odešla k ANO – to ale už třetí rok vládne s levicovou ČSSD, která ve vládě programově dominuje. Právě vztah pravicových voličů k Andreji Babišovi bude tím, co rozhodne příští volby.

Druhdy silnou podporu ztratila ODS nejen kvůli aférám. Odchod významné části voličů zapříčinily dvě věci. Od Topolánkovy vlády až po tu Nečasovu porušovali občanští demokraté slib nezvyšovat daně. Smutnou tečkou byl podzim 2012 a zvýšení DPH. Jistě platí, že země v recesi má jiné příjmy než v době konjunktury. Ale některé programové sliby jsou prostě svaté, nebo se odchod od nich musí náležitě vysvětlit. ODS také v době Nečasovy vlády ztratila kredit strany manažerů, kteří vědí, jak na to. Městské střední vrstvy poté stranu opustily, protože ztratily víru v to, že ODS ochrání jejich zájmy.

Pro tyto voliče nastala fáze hledání, až našli svého „ochránce“ v Babišovi, který navíc přinesl nový étos boje s korupcí a polistopadovou politickou elitou. Postupně přešli do jeho voličského tábora a podepsali s ním novou „společenskou smlouvu“.

Jaké byly její parametry? Babišovo ANO navázalo na starý slib ODS nezvyšovat daně. Navíc slíbilo znemožnit vznik levicové koalice socialistů s komunisty.

Můžeme si stokrát říkat, že ministr financí je svým myšlením etatista, který by všechno nejradši centralizoval, byrokratizoval, socializoval a podnikání založil na přidělování licencí a dotací. To vše platí. Současně ale platí, že společenskou smlouvu s někdejšími voliči ODS splnil. A dělá to tak dobře, že dokonce odmítá na pražském magistrátu zvyšovat daň z nemovitostí. Co z toho vyplývá? Babiše může porazit zase jenom Babiš.

Veřejnost je svědkem zvláštního politického milenectví mezi ANO a prezidentem. Jako by se vytvářela virtuální strana Babiš–Zeman

Už řadu měsíců je veřejnost svědkem zvláštního politického milenectví mezi šéfem ANO a prezidentem Zemanem. Političtí pozorovatelé zpočátku tvrdili, že jde jen o taktický pakt, jehož základem má být vzájemná podpora: ty mě za premiéra, já tebe za prezidenta.

Stále silněji jsme však svědky voličského splývání obou voličských bloků, k němuž dochází od středu doleva. Jako by se někde v tom prostoru vytvářela virtuální strana Babiš–Zeman. Naopak stále více voličů pravice se vyhraňuje vůči osobě prezidenta a koneckonců i vůči střetu zájmů ministra financí.

Je pravděpodobné, že Babišovo stále otevřenější spojenectví se Zemanem ho bude s blížícím se datem prezidentských voleb odcizovat od jeho pravicových voličů a nahánět mu voliče z druhé strany. Jestli to ale bude stačit k tomu, aby bývalí voliči pravice vypověděli svou „společenskou smlouvu“ s Babišem, není vůbec jisté. Tím méně je jisté, že to automaticky přinese hlasy zpět k ODS.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex