Bohumil Pečinka: Tajenka jménem Babiš

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Zdálo by se, že po středečním hlasování o protikuřáckém zákonu se schyluje k velké krizi ve vládní koalici. Nic není vzdálenější realitě. Všechno bude, jak bylo.

Někteří vládní poslanci z ČSSD hlasovali v rámci protikuřáckého zákona pro mírné úpravy původní verze. Profesor onkologie a poslanec Vyzula z ANO však prosazoval původní verzi, velmi ostrou i na evropské poměry. Na klubu přetlačil předsedu Faltýnka a prosadil, aby Babišovi poslanci v konečném hlasování odmítli kompromis.

Naopak podpořil jiný návrh, který už před časem předložil poslanec Vondráček (ANO) a který je zajedno se zastánci tvrdé linie v základním cíli – likviduje kuřácké restaurace.

Nastala interpretační válka o to, kdo porušil koaliční smlouvu. Jestli ČSSD a lidovci hlasující pro změkčující návrhy opozice, nebo ANO razící názor, že buď tvrdou verzi, nebo nic. Nikdo není bez viny. ČSSD už před rokem podobně kreativně začala ve sněmovně měnit zákon o pojišťovnictví, lidovci zase změkčili vládní návrh zdanění hazardu. Překvapují dvě věci: nedostatek pragmatismu a přemíra dramatizování.

Proč si ve sněmovně vládní poslanci neřekli, fajn, podpoříme Vondráčkův zákon, když vám to, milí koaliční partneři, tak vadí. Anebo: Schvalme zákon, nechme ho projít do Senátu a pak sporné pasáže vyhoďme a zpětně o tom hlasujme. Namísto toho se rozjel kolotoč emocí a hádka o to, kdo je větší padouch. Nedostatek pragmatismu souvisí s nedostatkem respektovaných vůdců, kteří vědí, že politika je otázkou zájmů a jejich slaďování. Proto to rozbíjení nádobí v přímém přenosu.

Souvisí to s tím, v jakém prostoru se odvíjí politický život. Vlivem digitálních médií, jimž se přizpůsobují i ta tradiční, se po zpravodajství nechtějí informace, ale jejich dramatizace. Obraz dění ve vládě a parlamentu má virtuální ráz a rozhodují silná prohlášení. Ve veřejném prostoru tak vítězí dramatizace každého výstřelu ze vzduchovky na dvorku, jen když to vybudí k aktivitě strejdu Klika. Teď se média napásla na konfliktu o protikuřácký zákon, zítra přijde něco jiného.

V jedné věci však celý konflikt má reálné pozadí. Strategií Andreje Babiše je maximálně oslabit pozici ministra zdravotnictví Němečka a získat větší vliv na oblast, kde sice podniká, ale nevlastní ani jednu nemocnici, po níž tak touží. Osobně ho přitom spaluje obdiv i nenávist ke způsobu, jak úspěšně ve zdravotnictví podniká jeho rival, miliardář Tomáš Chrenek. Nestabilní rezort, v němž by mohl snáze prosadit své byznysové zájmy, je přesně tím, co Babiš potřebuje. I tento moment sehrál v koaličních výhružkách svou roli.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex