Boj o přežití vlády vrcholí

Petr Nečas, Karolína Peake

Petr Nečas, Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Čas, který dal premiér Petr Nečas (ODS) Karolíně Peake (VV) na přemlouvání kolegů k přestupu do nové frakce podporující kabinet, vyprší dnes. Vicepremiérka sice potřebných deset lidí k založení poslaneckého klubu včera stále neměla, ale opatrně začala datum možné dohody s ODS a TOP 09 posouvat.

„Z mého pohledu by to mohlo být případné hlasování o nedůvěře vládě,“ řekla v České televizi. Rozhodnout se podle ní musí v řádu hodin nebo dnů.

ODS, alespoň veřejně, původní stanovisko nemění. Pokud Peake nebude mít na své straně dostatek poslanců, mohla by se už ve středu rozpustit sněmovna. Tím by se podle ústavy spustily přípravy na předčasné volby.

Podstatné ovšem bude i slovo výkonné rady nejsilnější vládní strany. Ta musí posvětit jak vypovězení dosavadní koaliční smlouvy, tak i to, zda půjdeme k volebním urnám už letos v červnu. „Buďto výkonná rada vypoví koaliční smlouvu a půjdeme do předčasných voleb, jestliže nebude bezpečná většina založena na dohodě tří poslaneckých klubů. Nebo výkonná rada vypoví koaliční smlouvu a pověří grémium podpisem nové koaliční smlouvy založené na spolupráci tří stran nebo tří poslaneckých klubů,“ uvedl už dříve premiér.

Předsedové vládních stran ODS, TOP 09 a VV Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Radek John se včera dohodli na vypovězení koaliční spolupráce k pátku 27. dubna. Strany mají nicméně dál prosazovat ve sněmovně dohody na rozpočtových škrtech vzniklé do 11. dubna. Znamená to, že poslanci tří stran by ve sněmovně měli podpořit například zvýšení DPH, nižší valorizaci důchodů a zavedení zápisného na vysokých školách i v případě, že Věci veřejné už nebudou vládní stranou.

Peake dostala na svou stranu sedm bývalých véčkařů, s dalšími čtyřmi až pěti kolegy dál jedná. O pomoc požádala i Nečase. Neví ale, zda nerozhodnutým poslancům volal. „Považovala bych za celkem normální, kdyby jako premiér této země a člověk odpovědný za stabilitu vlády chtěl znát názor poslanců, kteří jsou nerozhodnutí,“ uvedla.

O jménech dalších poslanců, kteří by mohli přestoupit do nového klubu, Peake mluvit nechtěla. Minimálně však měla na mysli poslance Otto Chaloupku. Ten byl minulý týden v cizině a zatím se nevyjádřil. Změnit postoj by mohl také poslanec štěpící se nejmenší koaliční strany Milan Šťovíček – prozatím slíbil svůj hlas pro kabinet, nikoliv ale přestup do nové frakce.
Premiér Petr Nečas ale prohlásil, že chce pro svůj kabinet jasnou „institucionální“ podporu v podobě poslaneckého klubu. K jeho ustavení je potřeba alespoň deset členů.

Nezařazený poslanec Michal Doktor, který odešel ze strany občanských demokratů, vstup do nového uskupení kolem vicepremiérky zatím odmítl. Ta však má v úmyslu s ním znovu hovořit. Za Karolínou Peake sice stojí i ministři dopravy Pavel Dobeš a místního rozvoje Kamil Jankovský, ti však nejsou poslanci.

Poslanecké odchody z VV:

Karolína Peake

Dagmar Navrátilová

Viktor Paggio

Lenka Andrýsová

Jiří Rusnok

Jana Suchá

Martin Vacek

Radim Vysloužil