Boj s kůrovcem míří do prvních zón. Rozum zvítězil, věří Nečas

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Vláda schválila návrh zákona o Národním parku Šumava. Návrh ministerstva životního prostředí mimo jiné umožní i zásahy proti kůrovci v nejpřísněji chráněných částech parku. Do Poslanecké sněmovny by se měl dostat v květnu.

Šéf resortu životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) soudí, že ministerský návrh je velmi kvalitní. Nevznikl totiž v „laboratorním legislativním prostředí“, ale vzešel z jednání u kulatého stolu za přítomnosti vědců, ekologů i starostů dotčených obcí. Podle ministra zákon přinese stabilitu, která Šumavě dlouho chyběla. „Mění se ministři, mění se ředitelé parku, každý z nich uplatňuje svojí vizi,“ popsal v České televizi současný stav parku Chalupa.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) pro zákon nakonec hlasoval i jeho dlouhodobý kritik, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten se přitom dosud zasazoval hlavně o princip bezzásahovosti v nejpřísněji chráněných zónách parku.

Premiér Petr Nečas si myslí, že na parlamentní půdě, kam nyní zákon zamíří, se podaří dosáhnout spojení ministerského návrhu s návrhem zákona o Šumavě, který předložilo zastupitelstvo Plzeňského kraje. „Hlasování o tomto zákoně bude také o tom, zda zvítězí zdravý rozum, nebo environmentalistický fundamentalismus,“ dodal.

Ministerský návrh oceňuje i ředitel parku Jiří Mánek, rovněž občanský demokrat. Za „obrovské pozitivum“ zákona považuje především to, že jde o kompromis, na kterém se shodlo názorově široké spektrum odborníků.

LIDEM vadí kácení v prvních zónách

Proti zákonu se naopak staví ministři za LIDEM, i když na vládě se pouze zdrželi hlasování. „Problémy vidím hlavně ve dvou oblastech. Tou první je malá velikost a nedostatečná ochrana takzvaných prvních zón, které mají podle mne zůstat zcela bezzásahové. Za druhé, návrh nedostatečně reguluje výstavbu na území parku,“ vysvětlil stanovisko strany poslanec Viktor Paggio.

Zákon se nelíbí ani právníkům. Vedoucí Katedry práva a životního prostředí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Milan Damohorský o něm například tvrdí, že odporuje některým již platným zákonům a dostává se i do konfliktu s ústavou.

Park se otevírá developerům, tvrdí ekologové

Ekologové z Hnutí Duha tvrdí, že ministerstvo na jejich připomínky k připravované normě nereagovalo. „Zákon předložený ministrem Chalupou otevírá dveře národního parku těžařům a developerům na úkor chráněné přírody a turistů. Umožní nové developerské projekty a zástavbu v srdci národního parku,“ uvedl Jaromír Bláha z Duhy.

Podobného vývoje se obává i předseda Stínové vědecké rady Šumavského národního parku Jakub Hruška. Šumavským obcím totiž během jednání o zákoně šlo především o zisk státních pozemků ve třetí zóně parku, řekl v březnovém rozhovoru pro E15.cz.

Chalupa ovšem soudí, že na připomínky ekologů se bral dostatečný ohled. Kdyby prý ministerstvo dalo jen na názor šumavských obcí, tvořilo by nejpřísněji chráněné území jen necelých 16 procent parku. Návrh přitom počítá s tím, že do prvních zón bude patřit 26,5 procenta parku.

Ministerský návrh zákona na Šumavě nově rozděluje zóny v rámci parku, umožňuje také zásahy proti kůrovci i v nejpřísněji chráněných částech parku. Obyvatelé obcí na území parku by se navíc nově směli pohybovat bez omezení po celém jeho území. Pokud poslanci zákon schválí, budou si moci obce na území parku zažádat o přidělení území parku, která jsou nyní zastavěná nebo jsou podle územních plánů zastavitelná. Obce by měly tyto pozemky získat zdarma.

Jakub Hruška: Na Šumavě může být národní park, anebo vzorný lesní závod