Bradáčová vypovídala před poslanci ke kritizované reformě policie

Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová Zdroj: ctk

Bylo by nekorektní nový policejní útvar po měsíčním fungování chválit nebo kritizovat, uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová po svém vystoupení před sněmovní vyšetřovací komisí k reformě policie. Žalobkyně patřila mezi kritiky změn uvnitř policie.

„Zopakovala jsem informace, které jsem v minulosti prezentovala ať už vedení policie či do sdělovacích prostředků ohledně reorganizace útvarů pro odhalování organizovaného zločinu a odhalování korupce a finanční kriminality,“ shrnula Bradáčová. Hlavní část její výpovědi se týkala fungování zaniklých útvarů a jejího názoru na budoucí fungování Národní centrály proti organizovanému zločinu, která sloučením elitních útvarů 1. srpna vznikla.

Bradáčová v minulosti kritizovala například to, že o reformě nemá žádné informace nebo že nebyla projednána s žalobci. Zastávala se také bývalého ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachty a jeho nejbližších spolupracovníků v době, kdy se v souvislosti s reorganizací hovořilo o tom, že by mohli od policie odejít. Šlachta se změnami nesouhlasil a nakonec policejní sbor opustil.

Únik policejních spisů

Pražské vrchní státní zastupitelství řeší kauzu úniků s policejních spisů, která se stala jediným živým případem, jenž nemůže nový útvar vyšetřovat. Tým, který ho měl na starosti u protimafiánského útvaru, proto spadá pod protidrogovou centrálu. „Ta kauza dál běží, vyšetřování pokračuje. Ta kauza je v takové fázi, že není skutečně možné sdílet další informace,“ uvedla dnes Bradáčová.

Ve spisu nazvaném Beretta jde o vynášení informací z trestního spisu za úplatu. Týkalo se to vyšetřování případů v Nemocnici Na Homolce a pražském dopravním podniku. Mezi obviněnými figuruje důstojník dnes už zaniklé protikorupční policie Radek Holub, bývalý příslušník celní správy Pavel Šíma a bývalý policista Igor Gáborík. Holub se Šímou čelí obvinění z neoprávněného předávání informací z trestních řízení a z uzavřených systémů bezpečnostních složek bývalému policistovi Gáboríkovi. Gáborík údajně informace poskytoval dál. Šlachta v minulosti tvrdil, že impulzem pro narychlo provedenou reorganizaci byl právě tento případ.