Bradyho ocení Univerzita Palackého, o jeho vyznamenání jednala také vláda

Jiří Brady

Jiří Brady Zdroj: čtk

Univerzita Palackého v Olomouci a Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů je jedním z členů sdružení Nanobiowat, které vyvíjí nové technologie čištění vody
Daniel Herman
Na snímku Daniela Zemanová, Josef Baxa, Helena Válková, Daniel Herman a Pavel Šámal
Prezident Miloš Zeman opět nepozval na předávání vyznamenání některé profesory vysokých škol. Hrad aktuální seznam hostů tají
Vyznamenání gurkhských bojovníků
9
Fotogalerie

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady přijal nabídku Univerzity Palackého v Olomouci, která mu chce udělit akademické ocenění, oznámil rektor Jaroslav Miller. Škola svou iniciativou reaguje na aféru s vyznamenáním pro Bradyho, kterého údajně prezident Miloš Zeman vyškrtl ze seznamu oceněných, když se Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. O ocenění Bradyho, který prošel nacistickými koncentračními tábory, uvažují také představitelé Brna.

"Pan Brady s potěšením přijal nabídku Univerzity Palackého. Vše ostatní se ladí," uvedl dnes rektor. O způsobu předání ocenění i termínu se tak zatím jedná. Brady přiletěl do Prahy v neděli a během svého pobytu v České republice se chystá také na Moravu, kde má své příbuzné. Záměr olomouckého rektora vzbudil obrovský ohlas u studentů, absolventů školy i lidí z celé republiky. Dosud jej na sociální síti podpořilo 1700 lidí.

Miller již dříve uvedl, že by oceněním muže, který prošel Terezínem i Osvětimí, zachránil čest republiky. Rektor se s ním osobně setkal ještě jako student v Kanadě. "Pokud byl Hradem opravdu vyškrtnut ze seznamu oceněných 28. 10. z uvedených malicherných příčin, bude Univerzita Palackého v Olomouci poctěna, pokud pan Jiří Brady přijme akademické ocenění z mých rukou. Alespoň bychom zachránili čest České republiky a uctili člověka, jenž pro republiku něco udělal," uvedl na sociální síti rektor, jehož univerzita byla jednou z těch, která vyvěsila ve středu tibetskou vlajku.

O případu kolem státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho se během zasedání vlády bavili také ministři. Ostatní členy kabinetu s podrobnostmi seznámil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), prozradil později novinářům. Herman tvrdí, že ho prezident Miloš Zeman předem varoval, že zruší již schválené vyznamenání pro jeho strýce Bradyho, pokud se ministr setká tibetským duchovním dalajlamou. Dnešní diskusi na vládě označil Herman za kultivovanou a věcnou.

Herman po jednání kabinetu novinářům řekl, že se jako přímý účastník ke věci vyjádřil zevrubněji. "Určitá debata byla, byla to kultivovaná věcná diskuse, kde jsme o těch věcech mluvili," uvedl. Výstup podle něj byl, že se ministři shodli, že by si Brady, který prošel Osvětimí a Terezínem a věnuje se osvětě o holocaustu, vyznamenání zasloužil.

K tomu, aby Zeman Bradyho vyznamenal, prezidenta vyzvali například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) či předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který to označil za nejlepší a nejelegantnější řešení. Herman ale zopakoval, že Brady by si už od Zemana ocenění nepřevzal. "Tak se vyjádřil, když jsem se ho na to včera (v neděli) večer ptal. Každý divák a posluchač si může vydedukovat, že ta situace, do které se to posunulo, by byla poměrně nedůstojná," vysvětlil.

Do Bradyho kauzy se zapojila také pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Udělí Bradymu Klíč od obce pražské. "Když si totiž lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze," napsala Krnáčová. Brady měl od prezidenta Miloše Zemana údajně dostat řád T.G. Masaryka, kvůli schůzce Bradyho synovce a ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou jej prý ale nedostane. Brady by měl klíč obdržet ve středu v Brožíkově síni Staroměstské radnice.

Podle Krnáčové by se vyznamenávání osobností českých a československých dějin nemělo stávat předmětem politických bojů, ze kterých je Krnáčové podle jejích slov stydno. "Proto jsem se rozhodla, že panu Bradymu předám aspoň klíč od hlavního města Prahy. Navíc málokdo si ocenění za celoživotní odvahu i práci zaslouží tolik jako právě pan Brady," uvedla.

Případ Jiřího Bradyho, který byl údajně vyškrtnut ze seznamu lidí,kteří dostanou 28. října státní vyznamenání, rozbouřil politickou scénu. Brady tvrdí, že ho Hrad informoval, že bude vyznamenán Řádem T. G. Masaryka. Poté, co se Herman sešel s s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, už Brady v seznamu oceněných není. Hrad to však popřel. Prezidenta Zemana poté vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další politici, aby pamětníkovi ocenění udělil. Ministr Herman dnes v České televizi uvedl, že i kdyby se to stalo, jeho strýc by už takovéto vyznamenání nepřijal.

Brady přežil nacistické lágry v Terezíně i Osvětimi. Jeho rodinu vyvraždili Němci. Jemu se podařilo uprchnout z pochodu smrti. V roce 1949 emigroval, dostal se až do Kanady a vypracoval se v úspěšného podnikatele. Významně se angažoval v pomoci krajanům, kteří emigrovali. Celý život také přednášel po celém světě a vydával svědectví o německé zrůdnosti za druhé světové války.