Brzda proti zadlužování se odkládá. Finanční ústavu výbor neprojednal

Andrej Babiš kritiku finanční ústavy odmítá

Andrej Babiš kritiku finanční ústavy odmítá Zdroj: ctk

Sněmovní rozpočtový výbor dnes vyřadil z programu svého jednání vládní návrh tzv. finanční ústavy, která má zavést brzdu proti zadlužování státu. Výbor její projednávání přerušil už dříve.

Podle předsedy výboru Václava Votavy (ČSSD) je třeba vytvořit prostor pro jednání koalice s opozicí o podpoře návrhu. Koalice potřebuje k prosazení ústavní normy i hlasy opozice, ta se ale k předloze staví kriticky. Za co nejrychlejší jednání koalice s opozicí kvůli nalezení shody se dnes vyslovil i místopředseda výboru Jan Volný (ANO).

Projednávání finanční ústavy přerušil minulý týden i ústavně právní výbor. Požádal kvůli tomu předsedu Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), aby pomohl zorganizovat jednání zástupců všech parlamentních stran, kterého by se měl zúčastnit i premiér Bohuslav Sobotka.

Pravicová opozice pokládá vládní předlohy za bezzubé. Klub TOP 09 a Starostů by ji podpořil, pokud se by vláda zavázala ke snižování strukturálního deficitu o půl procenta ročně. ODS mimo jiné žádá, aby se takzvaná ústavní brzda dostala přímo do ústavního zákona, zatímco vláda ji vložila do doprovodného zákona.

Normy mimo jiné počítají s konkrétními kroky při zadlužení státu v případě dosažení hranice 55 procent hrubého domácího produktu. ODS navrhuje snížit hranici o pět procentních bodů. Ústavní norma předpokládá taky zřízení tříčlenné Národní rozpočtové rady, která by sledovala vývoj hospodaření veřejných institucí a dodržování pravidel rozpočtové odpovědnosti a hodnotila by je. Podrobnosti stanoví prováděcí zákon. Pod normu by spadalo i hospodaření krajů a obcí.

David Klimeš: Finanční ústava kulhá na jednu nohu