Buď slevu, nebo L-159, tlačí na EADS obrana

ilustrační foto

ilustrační foto

Nejednat pouze s českým obchodníkem se zbraněmi Omnipolem, ale tvrdě tlačit především na evropský koncern EADS. Pokud by společnost sdružující přední evropské výrobce letadel a zbraňových systémů neuznala nároky v souvislosti s problematickou dodávkou dopravních strojů CASA české armádě, riskovala by mezinárodní ostudu. Taková je nyní podle několika na sobě nezávislých zdrojů deníku E15 taktika vyjednávačů ministerstva obrany.

Podle těchto informací česká strana požaduje buď slevu z původní ceny, nebo navrácení jednoho nebo dvou bitevníků L-159. Jejich částečná výměna za španělská letadla byla přitom hlavním argumentem bývalé vlády Mirka Topolánka, proč bez výběrového řízení oslovila EADS zastupovanou v tuzemsku Omnipolem. Ten je dodavatelem čtyř strojů za 3,6 miliardy a takzvané servisní podpory za další miliardu.

Slevu či navrácení bitevníků má obsahovat dodatek ke smlouvě, jehož definitivní podoba se připravuje. „Pokud jde o L-159, požadavek je na dvoumístné verze, které slouží k výcviku a mají tedy uplatnění,“ uvedl úředník obeznámený s detaily, který chce zůstat v anonymitě. Oficiálně ale podrobnosti kolem miliardové zakázky nikdo komentovat nechce. „Jednání vedeme jak s dodavatelem, tak s výrobcem. Všechny tři strany respektují, že pokud není dohoda podepsána, neplatí nic,“ řekl šéf sekce vyzbrojování rezortu obrany Pavel Bulant.

Ministerstvo se už od loňska snaží uplatnit reklamace na některé závadové systémy, s nimž byly opakovaně problémy. Zároveň požaduje, aby stroje byly vybaveny funkční ochranou proti naváděným raketám, tedy zařízením, které vystřeluje klamné cíle.

Španělské stroje nesměly poprvé do vzduchu loni v únoru. Tehdy se jeden z nich při cvičném letu propadl o několik desítek metrů. Znovu byly lety zastaveny v květnu a naposledy 31. října.

Ministr obrany Alexandr Vondra Omnipolu pohrozil, že pokud neodstraní problémy do konce května letošního roku, navrhne vládě, aby od smlouvy odstoupila. Půlroční lhůtu, která běží už druhý měsíc, dohodl úřad za bývalého šéfa rezortu Martina Bartáka. „Případný soudní spor považuji za krajní řešení, na němž by vydělali pouze právníci,“ konstatoval nedávno ředitel Omnipolu Michal Hon.