Budete na dovolené v zahraničí platit kartou? Těchto 6 věcí se vyplatí znát

Zdroj: Shutterstock

Vyrážíte na dovolenou, nebo vás čeká až o prázdninách či po nich? Mimo veškeré vyřizování určitě také řešíte peníze. Hotovost se rozhodně vyplatí mít, nicméně mnohem výhodnější je platba kartou, případně mobilním telefonem.

Platit jejím prostřednictvím budete nejspíše hlavně v supermarketech, nejrůznějších zábavních parcích, případně jinde u poskytovatelů nějakých masovějších služeb. Platby kartou by měly být bezproblémové, přesto se vyplatí znát o nich alespoň některá základní fakta. My se na 6 takovýchto aspektů podíváme mnohem podrobněji.

Běžná věc, ale hotovost je většinou nutná

U mnohých představa, že platí kartou, není automatická, podobně jako když uzavírají havarní pojištění či mají stávající nadstandardní povinné ručení. Je to škoda, protože platební karta patří na dovolení do peněženky stejně jako hotovost. Určitě s ní ale všude nezaplatíte. Třeba v tradičních dovolenkových destinacích, jež Češi milují, je minimálně nějaká ta hotovost vyžadována. Na mysli máme zejména Slovensko, Chorvatsko a Řecko. Platby kartou u zmrzlinových stánků nebo u různých drobných občerstvení tady standardní nejsou. Hotovost se tak stává jakousi nezbytností. Jinak je tomu ale kupříkladu ve Skandinávii. Tady můžete zaplatit kartou klidně i ve veřejných toaletách.

Vydaných platebních karet je stále více

Obliba platbou kartami v zahraničí jednoznačně stoupá. Hovoří o tom údaje Sdružení pro bankovní karty. Nárůst karet byl markantní a činil zhruba půl milionu kusů. Celková výše vydaných platebních karet se zastavila na 11,8 milionech. Není divu, lidé si často berou i nebankovní půjčky, aby mohli jet na dovolenou a utráceli. V loňském roce přesáhl finanční objem při platbách kartou u obchodníků jednu miliardu korun. Drtivá většina platebních karet vydávaných u nás je vybavena bezkontaktní technologií.   

Míříte do exotiky? Nahlaste to raději bance dopředu

Pokud vaše cesty vedou někam do hodně exotických zemí, pak se vyplatí dát bance tuto skutečnost na srozuměnou předem. Jedná se především o některé země v Asii, Africe, Jižní Americe a dalších vzdálených koutech naší planety. Bude-li mít banka relevantní informace předem, zjistíte ještě před odletem, zdali vám platební karta bude v té či oné lokalitě fungovat. Vy si ušetříte čas, který byste jinak trávili psaním emailů a voláním, případně i tím, že si budete zjišťovat aktuální kurz Bitcoinu.

Bez poplatků a bezpečně

Máte strach z poplatků navíc? U platebních karet není třeba. V zahraničí nejsou platby kartou nijak zpoplatněny. Poplatky si v určitých případech může obchodník, nicméně vy byste o této skutečnosti měli být předem vždy informováni! Když vám někdo ukradne hotovost, případně se ztratí, můžete si být téměř jistí tím, že se vám nic nevrátí. U platebních karet se má situace jinak. Můžete je bez problémů nechat zablokovat. Do aktuálního místa pobytu si potom necháte zaslat kartu novou. Tím pádem budete mít jistotu, že na starou neplatnou už nikdo nenakupuje.  

Limity si nastavte ideálně předem

Ještě než vyrazíte, nastavte si limity vaší karty, a to jak pro transakce, tak pro výběry. Čím budou limity nižší, tím je pro vás vše bezpečnější. V případě odcizení karty přijdete o méně peněz. Zvyšování limitů jde bez problémů řešit i online v zahraničí.

Multiměnový účet jako ideální volba

Platby lze mnohdy řešit i ve virtuálních měnách, o čemž se přesvědčíte třeba na Coinbase. Zpět ale k platbám kartou. Tady si dejte pozor, aby byl účet multiměnový. Využívat tak lze až 12 různých měn v rámci jednoho jediného účtu. Jeho stav si navíc jednoduše zkontrolujete přes mobilní telefon.