Budou vyšší důchody? Marksová-Tominová chce navýšit valorizaci

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: CTK

V průměru asi 205 korun navrhuje ministerstvo práce přidat důchodcům k penzím hned příští rok. Jde však o vyšší valorizaci, než jakou nařizuje zákon. Problém s návrhem ministryně práce Michaely Marksové-Tominové má i ministerstvo financí.

„Ve středu jdu na vládu s jasným návrhem - průměrné zvýšení alespoň o 200 korun! Hovořila jsem o tom s řadou lidí a organizací a jsem si jistá, že získáme jejich podporu. Musí jasně zaznít názor celé společnosti, že pan ministr financí na to musí dát peníze,“ uvedla ministryně Marksová-Tominová.

Důchody se zvyšují vždy od počátku roku. Růst přibrzdila Nečasova vláda kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu, a to na tři roky od loňska do konce roku 2015. Penze se tak zvedají jen o třetinu růstu reálných mezd a procentní část o třetinu růstu cen, dřív to bylo aspoň o třetinu růstu reálných mezd a minimálně o růst cen. Sobotkova vláda se v programu zavázala k tomu, že se k původnímu modelu vrátí o rok dřív.

Návrh by stál asi o dvě miliardy víc

Podle podkladů k zákonu bude ale letos nejspíš inflace nízká a citelně neporostou ani reálné mzdy, takže by se penze nemusely příliš zvednout. Reálně by klesaly. Resort práce proto navrhuje zvýšit od ledna důchody o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Letos od ledna valorizace činila průměrně 45 korun, loni 137 korun.

Zamýšlené přidávání by vyšlo asi na 7,1 miliardy korun. Pokud by se penze upravily jen podle zákona o růst cen a třetinu růstu reálných mezd, stálo by to pět miliard, uvedlo ministerstvo práce.

Navrhuje, aby vláda měla možnost důchodkyním a důchodcům přidat víc, než nařizují paragrafy. Ministryně argumentuje mimo jiné tím, že v posledních dvou letech zvyšování penzí seniorům nestačilo pokrýt životní náklady. Uvedla, že půl milionu důchodců hrozí chudoba.

Ministerstvo financí: Současný model je transparentnější

S nápadem, aby valorizaci případně stanovil kabinet, nesouhlasí ministerstvo financí. Podle něj je nynější model, který počítá se statistickými údaji, transparentnější. Na vládu prý také nikdo nemůže tlačit, aby valorizovala víc, což by pak dopadlo na rozpočet. Pevné schéma navíc podle ministerstva financí „eliminuje vliv volebního cyklu“, tedy vyšší přidávání před volbami. Podle resortu práce by ale vláda naopak mohla rychleji řešit mimořádné situace a při případném štědřejším zvednutí penzí by musela posoudit i možnosti státního rozpočtu.

Podle návrhu by měla novela platit od září, aby se podle ní dalo postupovat už při zvyšování penzí na příští rok. Ministerstvo práce ji proto navrhuje projednat zrychleně, Sněmovna by o ní hned hlasovala.

Valorizace důchodů
Valorizace se postupně měnila. Původně penze rostly, pokud se ceny zvedly aspoň o pět procent. K tomu se přidávala ještě třetina růstu reálné mzdy. Od roku 1998 zvýšení odpovídalo aspoň 70 procentům růstu cen. Od roku 2002 se důchody valorizovaly pravidelně vždy od ledna - a to nejméně o růst cen a třetinu růstu reálné mzdy. Od loňska se přidávání zbrzdilo.