Budoucnost ukončí samostatné rozdělování peněz v regionech

ROP

ROP Zdroj: E15

Politiky svádějí, aby s evropskými dotacemi zacházeli jako s vlastními penězi. Proto by regionální operační programy podle současné vlády měly skončit. Nahradit je má jediný program řízený ministerstvem pro místní rozvoj. Jako neúnosný se podle premiéra Petra Nečase (ODS) ukázal i současný systém čtyřiadvaceti programů.

„To je množství, které se nedá dobře řídit, monitorovat a auditovat,“ míní předseda vlády. To, co tvrdí Nečas, vychází i z analýzy, kterou pro jednání kabinetu připravilo ministerstvo pro místní rozvoj.

„Budou podporovány pouze ty projekty, jež budou měřitelně naplňovat stanovené priority a cíle. Důkazy o proveditelnosti projektu budou přinášeny nejen pro fázi vlastní realizace, ale zejména pro fázi využívání výstupů a dosahování výsledků.

Projekty by měly být hodnoceny v celém kontextu investice,“ stojí v materiálu, který má deník E15 k dispozici. Aby „utopené náklady“ předinvestičního cyklu byly minimální, měla by se používat CostBenefit Analysis (CBA), tedy metoda schopná měřit celospolečenský užitek projektu bez ohledu na jeho zaměření. Tato metoda se už v některých operačních programech úspěšně využívá.

Čtěte také:

Česko uvízlo v síti operačních programů

Štefan Füle: Pozor, eurofondy jsou průšvih

„Chceme mít účinnější systém řízení celé problematiky,“ uvedl premiér. Definitivní podoba nejen programů, ale právě také řídicí struktury by měla být schválena ještě letos. Celkový počet tuzemských dotačních programů se má významně snížit ze současných osmnácti na šest. Dotace směřující do regionů má mít na starosti – podobně jako v letech 2004 až 2006 – ministerstvo pro místní rozvoj, které má podle návrhu řídit Integrovaný regionální operační program.

Návrh operačních programů pro roky 2014 až 2020Návrh operačních programů pro roky 2014 až 2020 | E15

Zatím není jasné, jaké množství peněz bude mít Česko k dispozici v evropských fondech v období let 2014 až 2020. Určitě to ale bude méně než nyní. Fondy už navíc nebudou poskytovat jen tradiční dotace, zvýší se například podíl výhodných půjček.

Ani korunu do Ústí

» Prvním místem, kam v Česku kvůli problémům s dotacemi zamířili auditoři Evropské komise, se stal Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem. Na severu Čech přituhovalo již delší dobu, z evropských peněz tam nedostávali ani korunu. Rozhodla to dvě česká ministerstva – financí a pro místní rozvoj. Až do odvolání úřad nesmí ani přijímat nové projekty, které by mohla EU částečně zaplatit.

» První úder Ústeckému a Karlovarskému kraji zasadil audit společnosti Deloitte. Ta na žádost Evropské komise zkontrolovala pětatřicet sporných projektů. Auditoři zjistili, že devadesát procent dotací v nich kraje utratily chybně, a komisi doporučili, aby tyto projekty neproplácela.

» V červenci auditoři z Bruselu přijedou prošetřit nakládání s dotacemi v programech Doprava a Životní prostředí. Též v tomto případě zpětně prověří již vykonaný národní audit. Zástupci Evropské komise dorazí na ministerstvo životního prostředí a dopravy 9. července, kontrolovat budou do 13. července.