Byl to metanol? Jistotu máte až po 72 hodinách od vypití

Nejjednodušší ochrana před obtížemi i před panikou je podle oslovených lékařů a lékárníků nepít nekvalitní alkohol a za současné situace dát přednost vínu a pivu.

Nejjednodušší ochrana před obtížemi i před panikou je podle oslovených lékařů a lékárníků nepít nekvalitní alkohol a za současné situace dát přednost vínu a pivu. Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta

Až po 72 hodinách od vypití tvrdého alkoholu si může člověk s klidem říct, že metanol ve sklence neměl. Pokud by tam byl, začal by po osmi až 30 hodinách mít poruchy vidění. Pokud současně pil i čistý alkohol, mohou potíže nastat později, nejdéle ale do 72 hodin. Vyplývá to z doporučení toxikologického informačního střediska. Lékaři by podle něj při dotazování pacienta měli pátrat po tom, zda v průběhu posledních 48 až 72 hodin požil tvrdý alkohol.

„Po uplynutí této doby může být pacient klidný,“ potvrdila přednostka kliniky pracovního lékařství a odbornice na toxikologii Daniela Pelclová. Na otravu metanolem zemřelo v Česku v posledních dnech už 15 lidí. Další jsou ve vážném stavu v nemocnicích.

Prvními příznaky otravy jsou opilost a trávicí obtíže. Až pak začnou poruchy vidění, slepota, křeče a selhávají orgány, což vede k úmrtí. Oslepnutí způsobuje kyselina mravenčí, na niž se metanol přemění. Slepota byla popsána již po požití 15 mililitrů metanolu, smrt po požití 30 až 240 mililitrů.

Protijed? Čistý alkohol do žíly

Toxikologické středisko v návodu pro nemocnice vyjmenovalo vybavení, laboratorní testy i postup léčby pacientů s příznaky otravy metanolem. Jako protijed se podává čistý alkohol do žíly nebo sondou do žaludku, hladina v krvi se musí udržovat na 1,5 promile. V této koncentraci funguje to, že tělo odbourává alkohol přednostně, takže metanol odejde z těla, aniž tvoří jedovaté zplodiny. Podává se také kyselina listová, protože neutralizuje vliv kyseliny mravenčí. Krev se očistí od zplodin umělou ledvinou, musí se při tom ale zvýšit dávka podávaného etanolu, protože při dialýze se také zčásti odbourává.

Nemocnice by podle doporučení měly mít zásobu desetiprocentního sterilního alkoholu v pětiprocentní glukóze pro nitrožilní podání, pokud ho nemají, tak podávat etanol sondou a nečekat na přípravu sterilního roztoku. „Byl problém v nějaké nemocnici se zásobami sterilního alkoholu, nemocnice si v tom pomáhají a zásoby si předávají,“ řekla přednostka.

Prudce jedovatá kyselina mravenčí se běžnými metodami změřit nedá, lékaři zatím zjišťují zasažení organismu podle hladiny metanolu v krvi. „Norský kolega přiletí tento týden z Osla, aby u nás zavedl jednoduchou analytickou metodu, přiveze k tomu i nějaký laboratorní materiál,“ řekla profesorka.

Nejjednodušší ochrana před obtížemi i před panikou je podle oslovených lékařů a lékárníků nepít nekvalitní alkohol a za současné situace dát přednost vínu a pivu. Pokud se někdo obává, že láhev, kterou má doma, by mohla obsahovat nebezpečný metylalkohol, může si dát udělat chemickou analýzu, vyjde ho to ale dráž, než když ji vyhodí a koupí si novou.

Mezi lidmi kolují také rady, že také možné rozpoznat metanol podle plamínku. Když se troška tekutiny zapálí, má alkohol modrý plamínek a metanol oranžový. To by podle odoborníků mohlo platit, ale pouze teoreticky. V praxi totiž na barvu plamene mají velký vliv různé příměsi a barviva, které se do alkoholu přidávají.

„Nejúčinnější preventivní opatření, pokud má někdo jakoukoli nejistotu, je vylít alkohol do odpadu,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Zatímco prošlé léky může člověk odnést do lékárny, která zajistí jejich bezpečné zničení, alkohol tam dát nemůže. Sběr chemikálií zajišťují některé sběrné dvory.

O novém filmu Metanol čtete zde >>>