Bývalý šéf Homolky Dbalý neuspěl s ústavní stížností proti vazbě

Vladimír Dbalý

Vladimír Dbalý Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý neuspěl s ústavní stížností proti vazbě. Podle policie Dbalý s dalšími komplici zmanipuloval veřejnou zakázku a přijal úplatek. Okresní soud Praha-západ jej do vazby poslal letos v červnu. Stížnost je zjevně neopodstatněná, rozhodli ústavní soudci a usnesení zpřístupnili v databázi.

Kromě vazby si Dbalý stěžoval také na to, jak s ním policie zacházela. Mnohahodinová domovní prohlídka jej prý psychicky i fyzicky zdevastovala. V souvislosti s prohlídkou, výslechem a převozem do cely prý více než 60 hodin nespal, přičemž spánková deprivace podle něj porušuje mezinárodní úmluvy.

Při vzetí do vazby se údajně Dbalý nemohl seznámit s veškerými dokumenty a informacemi, které soudu sloužily jako podklad pro rozhodnutí. Měl i další výtky. Podle ústavních soudců ale justice při uvalení vazby vycházela z přiměřeně odůvodněného podezření, že se Dbalý trestného činu dopustil.

Soud: Nebezpečnost i možnost útěku

Soudy prvního i druhého stupně zdůraznily společenskou nebezpečnost i rozsah trestné činnosti, její výnosnost i důmyslnost. „Dále vzaly v potaz možnost vyvedení zisku do ciziny, předpokládané spojení stěžovatele se zahraničními firmami a jeho osobní dispozice pro bezproblémový pobyt v cizině,“ uvedl v usnesení soudce zpravodaj Vladimír Kůrka.

Ve vazbě Dbalý skončil kvůli veřejné zakázce na digitalizaci chorobopisů, kterou zadala Nemocnice Na Homolce v červenci 2009. Hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group. Policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky vznikla nemocnici škoda nejméně 57 milionů korun.

Později vyšlo najevo, že protikorupční policie Dbalého i jeho exnáměstka Michala Toběrného viní také z přijetí úplatku 5,7 milionu korun. Obvinění se týká zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Policisté se zaměřili i na další zakázky a projekty nemocnice.